Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.09.2017

На Хмельниччині прокуратурою забезпечено повернення навчальному закладу 30 га землі вартістю більше 2 млн грн

Органи прокуратури Хмельницької області продовжують активну роботу щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин та охорони дитинства.

Старокостянтинівською місцевою прокуратурою виявлено факти незаконного використання приватним агровиробником земель Іршиківського навчально-виховного комплексу.

Встановлено, що у січні 2017 року між освітнім закладом та одним із товариств укладено договір на спільний обробіток землі, відповідно до якого суб’єкту господарювання для вирощування сільськогосподарських культур та збирання урожаю передано 30 га землі вартістю понад 2 млн. грн., що розташована на території Іршиківської сільської ради Старокостянтинівського району.

В порушення вимог законодавства зазначена земельна ділянка фактично використовувалась приватним суб’єктом господарювання для вирощування сільськогосподарських культур, збирання урожаю та отримання прибутку.

Під виглядом цього правочину насправді приховано оренду землі, яка відповідно до вимог Земельного кодексу України повинна оформлятись відповідним договором за результатами проведення земельних торгів та за погодженням із уповноваженим органом виконавчої влади.

Окрім цього, повноважень розпоряджатись земельною ділянкою, що належить освітньому закладу на праві постійного користування, за відсутності рішення відповідного органу виконавчої влади керівник установи права не мав.

Діючи на захист інтересів держави, місцева прокуратура звернулась до суду з вимогами про визнання недійсним вищевказаного договору та звільнення земельної ділянки.

У ході судового розгляду вказаного позову, згадані суб’єкти господарювання розірвали зазначений договір, а земельну ділянку звільнили.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2079