Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.04.2015

«До суду в цьому році направлено вчетверо більше кримінальних проваджень, пов’язаних із корупцією», - прокурор області

    За активної позиції усіх правоохоронних органів Хмельниччини за чотири цьогорічних місяці до суду скеровано обвинувальні акти у 17 кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, тобто вчетверо більше ніж торік. Про це інформував громадськість прокурор області Олег Синишин.
    Він наголосив, що наразі одним із найважливіших завдань, які ставить держава перед правоохоронцями, є ефективне запобігання і протидія корупції. У нашому регіоні продовжується системна робота з виявлення корупційних проявів, у тому числі щодо одержання неправомірної вигоди.
    Як зазначив Олег Синишин, саме такої категорії корупційних злочинів найбільше. Зокрема, до суду спрямовано кримінальні провадження стосовно керівників підрозділів Держземагентства, органів внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, архітектурно-будівельної інспекції, які обвинувачуються у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди шляхом зловживання своїм службовим становищем від 2000 гривень до 12 000 доларів США.
     Крім того, ще чотирьом особам повідомлено про підозру:  начальнику відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, інспекторам  ДПІ та ВДАІ, завідуючій дошкільним навчальним закладом м. Хмельницький.
    Прокурор області відзначив покращення стану судової репресії у кримінальних провадженнях про правопорушення, пов’язані з корупцією. Половина із засуджених осіб, вироки по яких набрали законної сили, отримали реальне покарання у виді позбавлення волі. Так, завдяки наполегливості державного обвинувачення під час апеляційного оскарження вироку до 5 років позбавлення волі засуджено начальника сектору ДСБЕЗ за одержання  спільно з іншим співробітником міліції 15 000 гривень хабара від директора товариства.
    Олег Синишин назвав також продуктивною роботу правоохоронців з протидії корупції адміністративно-правовими засобами: складено і направлено до суду 51 протокол про адміністративні корупційні правопорушення, що вдвічі більше минулого року. За результатами їх судового розгляду уже притягнуто до відповідальності 43 корупціонери, серед яких голова райдержадміністрації, посадовці органів місцевого самоврядування, державні службовці. Найчастіше  - за порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів.
    Прокурор області акцентував і на посиленні законодавцем відповідальності за вчинення корупційних злочинів. Зокрема, з січня до таких правопорушень не застосовується звільнення від кримінальної відповідальності, призначення більш м’якого покарання, звільнення від покарання та його відбування, або з випробуванням.
    Також він підкреслив, що 26 квітня вступив у дію Закон України “Про запобігання корупції”, яким визначено коло суб’єктів,  на котрих поширюється дія закону,  розмежовано поняття корупційного правопорушення та правопорушення, пов’язаного з корупцією,  посилено адміністративну відповідальність за їх вчинення, передбачено кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації, введено поняття викривача корупційного діяння, запроваджено Єдиний державний реєстр осіб, притягнутих до відповідальності за корупцію.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2155