Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2015

Прокурор Хмельниччини Олег Синишин - про стан справ із додержанням законності під час Революції Гідності

    На брифінгу за участі журналістів місцевих та центральних ЗМІ прокурор Хмельницької області Олег Синишин наголосив, що органи  прокуратури усвідомлюють велику відповідальність за встановлення винних у порушенні прав учасників мирних акцій протесту на Майдані.
    "Ми не знімаємо відповідальності за бездіяльність чи неправомірні дії правоохоронних органів на той час, - заявив керівник прокуратури. - Однак, не стояли і не будемо стояти осторонь цих фактів».
    Він навів приклади кримінального переслідування учасників Революції Гідності на Хмельниччині.
    Зокрема, Шепетівським, Хмельницьким та Теофіпольським міськрайвідділами міліції розслідувались кримінальні провадження за фактами вчинення невідомими особами хуліганських дій біля пам’ятників у цих регіонах. Слідчим управлінням УМВСУ в області та Хмельницьким МВ УМВСУ в області проводилось слідство за фактом перешкоджання роботі органів державної влади, блокування входу та в’їзду в облдержадміністрацію, а також за фактами знищення та пошкодження майна біля будівлі УСБУ в області.Теофіпольський РВ проводив розслідування за фактом вчинення хуліганський дій у приміщенні райдержадміністрації щодо учасників мітингу.
    Усього у провадженні правоохоронних органів області перебувало 7 кримінальних проваджень, пов’язаних із масовими акціями протесту на підтримку Євроінтеграції України.
    Як запевнив Олег Синишин, усі ці провадження закриті за реабілітуючими підставами, жодного активіста не було притягнуто до кримінальної відповідальності.
    І як засвідчили результати службових перевірок, працівники прокуратури області при здійсненні процесуального керівництва у  вказаних кримінальних провадженнях не погоджували жодну підозру чи клопотання про застосування запобіжних заходів, і державне обвинувачення у суді стосовно осіб не підтримували.
    «Прокурорські працівники навпаки намагались через конструктивний діалог і відкритість у спілкуванні з активістами не допустити дестабілізації обстановки,  - відзначив прокурор області. – Вживали усіх заходів до встановлення осіб, винних у незаконних діях щодо наших земляків».
    Він повідомив, що за зверненням двох жителів Хмельниччини слідчим відділом прокуратури області розпочато кримінальні провадження за перевищення у лютому минулого року в Києві працівниками спецпідрозділу «Беркут» своїх службових повноважень, що супроводжувалось насильством (ч.2 ст.365 КК України). Після виконання усіх необхідних слідчих дій вказані кримінальні провадження скеровані за підслідністю до прокуратури столиці. На даний час вони розслідуються у рамках об’єднаного кримінального провадження управлінням спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України.
    Олег Синишин констатував: щодо учасників Революції Гідності вчинялося й адміністративне переслідування працівниками органів внутрішніх справ. Під час подій Майдану правоохоронцями було складено протоколи про адміністративні правопорушення стосовно 16 активістів, а саме 5 - за участь в акціях протесту у захисних масках і 11 протоколів щодо учасників Автомайдану.
    При цьому прокуратура своєчасно спрацювала на виконання закону щодо недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань. Зокрема, прокуратурою міста Хмельницького було внесено до суду клопотання про звільнення трьох Автомайданівців від адміністративної відповідальності, яких оштрафували за протоколами працівників ДАІ.
    Внаслідок неупередженої позиції суду жоден із активістів не був притягнутий до адміністративної відповідальності, всі адміністративні провадження судом закрито у зв’язку з відсутністю складу правопорушення та зі скасуванням акту, який встановлював таку відповідальність. Не допущено також випадків адміністративного затримання учасників акцій.
    Реагуючи на порушення з боку правоохоронців, прокурорами міст Хмельницького і Нетішина, Славутським міжрайонним та прокурорами Теофіпольського і Полонського районів внесено 5 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 працівників ДАІ. Усіх їх звільнено з роботи.
    Прокурор області також зазначив, що органами прокуратури продовжується робота із вивчення матеріалів для встановлення причетності посадовців до організації заходів з перешкоджання мирним акціям протесту. З’ясовуються факти адміністративного тиску на працівників бюджетної сфери, місцевих державних адміністрацій, студентів щодо примушування їх до участі в Антимайдані у місті Києві.
    Для цього витребувано інформацію із органів місцевого самоврядування, державної виконавчої влади, підприємств, установ, організацій. Підключено до співпраці місцевих осередків політичних партій, громадських організацій, журналістів, депутатів. Утім, на даний час не встановлено конкретних фактів причетності посадових осіб органів державної влади та правоохоронних органів області до протиправних дій під час Революції Гідності.
    Відтак, Олег Синишин звернувся до усіх свідомих громадян, які можуть повідомити про такі випадки. Він запевнив, що кожному підтвердженому факту буде надано справедливу правову оцінку, а винні особи за наявності підстав – притягнуті до суворої відповідальності.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2453