Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2024

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у 2023 році

Органами прокуратури Хмельницької області у 2023 році вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, забезпечення підтримання державного обвинувачення у суді, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, протидії корупції.
 
Особливу увагу зосереджено на викритті та розслідуванні кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збройною агресією проти України, а також захисті інтересів держави від протиправних посягань під час воєнного стану.
 
З метою координації діяльності з протидії злочинності проведено 2 координаційних та 4 спільні наради керівників правоохоронних органів області. Такі наради проведено також окружними прокуратурами на місцях.
 
Про результати діяльності прокуратури систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна військова адміністрація. Загалом органам влади та місцевого самоврядування скеровано 118 таких інформацій.
 
Наразі діяльність органів прокуратури області забезпечує 221 прокурор.
 
Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.
 
 
І.  Кримінальні правопорушення, пов’язані зі збройною агресією проти України.
 
 
З початку повномасштабного вторгнення на територію України досудове розслідування та процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані зі збройною агресією РФ, стали для органів прокуратури основним пріоритетом.
 
Так, за процесуального керівництва обласної прокуратури з 24 лютого 2022 року слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 923 кримінальних провадженнях про злочини цієї категорії. З них: 350 – про воєнні злочини та 573 – проти основ національної безпеки України.
 
 
До прикладу, підтримується державне обвинувачення у кримінальних провадженнях за фактами вчинення 65 депутатами державної думи РФ умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків.
 
До 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено місцеву мешканку, яка налагодила контакт через мережу «Однокласники» з представником фсб рф, якому надавала інформацію військового характеру та координати залізничної інфраструктури, розміщувала у мережі «Facebook» матеріали антиукраїнського характеру із закликами до зміни меж території і державного кордону, а також здійснювала публічну глорифікацію військовослужбовців рф.
 
Також до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено мешканця міста Хмельницького, який передавав відомості військового характеру за грошову винагороду представнику іноземної організації фсб рф.
 
Крім того, судом розглянуто обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням хмельничанина, який у соціальних мережах розміщував дописи із текстом, в яких публічно виправдовував збройну агресію рф проти України, закликав до підтримки дій рф та до співпраці з державою агресором у реалізації заявлених псевдоідеологічних цілей збройного конфлікту. Засудженому призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі.
 
До 5 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна, крім житла, засуджено мешканця обласного центру, який з метою допомоги представникам рф у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду інформаційній безпеці України особисто готував публікації на замовлення представників російського пропагандистсько агентства «NEWSFRONT», які в подальшому поширював у засобах масової інформації.
 
Крім того, здійснюється досудове розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні за фактами обстрілів цивільної інфраструктури на території області.
 
Упродовж 2023 року у провадженні дізнавачів та слідчих УСБУ в Хмельницькій області перебувало 66 кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111-1 КК України.
 
Працівниками галузевого відділу затверджено та спрямовано до суду обвинувальні акти у 25 таких кримінальних провадженнях.
 
Наразі судом винесено 20 обвинувальних вироків за ч. 1 ст. 111-1 КК України стосовно осіб, які підтримували країну-агресора та здійснювали публічне заперечення збройної агресії. В межах санкції цієї статті усім призначено покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування.
 
Переважно публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора засуджені здійснювали в соціальній мережі «Однокласники».
 
З початку повномасштабного вторгнення територіальними підрозділами органів Нацполіції області розпочато 340 кримінальних проваджень за ст. 336 КК України за фактами ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. За наслідками досудового розслідування до суду направлено 75 обвинувальних актів, 25 осіб засуджено, 5 з яких до реального позбавлення волі.
 
Також територіальними органами Національної поліції в області розпочато 22 кримінальних провадження за ст. 332 КК України за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України, 12 з яких – у 2023 році.
 
За наслідками досудового розслідування у 9 кримінальних провадженнях до суду скеровано обвинувальні акти, 5 з яких – у 2023 році.
 
До прикладу, винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, визнано кондуктора пасажирського вагона АТ «Укрзалізниця», який за 81 тис. грн організовував переправлення за кордон чоловіків призовного віку поза митним та прикордонним контролем.
 
Внаслідок вжитих заходів правоохоронними органами області із 24 лютого 2022 виявлено 22 кримінальних правопорушення щодо незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.
 
В серпні 2023 року обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 201-2, ч. 1 ст. 263 КК України відносно трьох осіб, які, діючи за попередньою змовою між собою під час воєнного стану, з метою отримання прибутку для власного збагачення здійснили продаж товарів гуманітарної допомоги у вигляді 151 персональної тактичної аптечки за ціною 3 500 грн за одиницю на загальну суму 528 500 грн. Судовий розгляд кримінального провадження на сьогодні триває.
 
Станом на теперішній час органами Національної поліції розслідується 9 кримінальних проваджень за вказаними фактами, у тому числі 1 кримінальне провадження, в якому особі повідомлено про підозру.
 
 
ІІ.  Загальна характеристика та стан протидії злочинності
 
 
Упродовж 2023 року органами прокуратури області здійснювався нагляд за додержанням законів територіальними органами Національної поліції під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у 34958 кримінальних провадженнях.
 
За цей період досудове розслідування закінчено у 11227 кримінальних провадженнях.
 
Скеровано до суду з обвинувальними актами 2825 кримінальних проваджень, з них 330 – з угодами про примирення та про визнання винуватості.
 
 
Слідчими та дізнавачами органів Національної поліції області за закінченими кримінальними провадженнями установлено збитків на суму 44,4 млн грн, з яких 11,4 млн грн відшкодовано, накладено арешт на майно вартістю 35 млн грн, пред’явлено позови про стягнення 9 млн грн.
 
Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області розшукано 133 особи, які ухилялися від органів досудового розслідування та суду.
 
Також розшукано 292 безвісти зниклих особи.
 
У 2023 році прокурорами обласної прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у 350 кримінальних провадженнях, розслідування у яких проводилось слідчими ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому.
 
За результатами розслідування до суду направлено 19 кримінальних проваджень. Серед них: провадження за фактом катування, вчинення корупційних кримінальних правопорушень, злочину проти правосуддя.
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області упродовж 2023 року розслідувалось 324 кримінальних провадження, до суду направлено 79 обвинувальних актів.
 
Так, до суду скеровано обвинувальні акти за фактами державної зради, у тому числі вчиненої військовослужбовцем та його ухилення від військової служби, щодо пропаганди війни, заперечення збройної агресії рф, вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, спрямованих на насильницьке захоплення державної влади України, колабораційної діяльності, розпалювання національної ворожнечі, за фактами контрабанди зброї.
 
Вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії організованій злочинності.
 
 
Завдяки спільним скоординованим діям правоохоронних органів області викрито та до суду направлено обвинувальні акти стосовно 32 осіб, якими у складі 10 злочинних угруповань вчинено 49 кримінальних правопорушень.
 
Серед викритих організованих злочинних груп три займались збутом наркотичних засобів та психотропних речовин, у тому числі на території Хмельницького слідчого ізолятора.
 
Також викрито та до суду скеровано обвинувальний акт стосовно злочинної групи, яка займалася несанкціонованою зміною інформації в автоматизованій системі МІС «MEDICS» щодо вакцинації осіб від гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19.
 
До суду направлено обвинувальний акт стосовно трьох осіб, які в складі організованої злочинної групи заволоділи понад 1,5 млн грн, виділеними з державного бюджету в рамках програми «Велике будівництво» на спорудження амбулаторій загальної практики сімейної медицини на території Кам’янець-Подільського району.
 
Окрім того, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно членів лікарсько-консультативної комісії, які отримали неправомірну вигоду за вплив на лікарів та посадових осіб Хмельницької МСЕК КЗОЗ «Хмельницький обласний центр медико-соціальної експертизи» з метою оформлення групи інвалідності.
 
У 2023 році ювенальними прокурорами забезпечено процесуальне керівництво у 42 провадженнях стосовно неповнолітніх, до суду з обвинувальним актом направлено 33 провадження.
 
З урахуванням кримінальних правопорушень минулих років зменшилась на 2 % кількість неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальні правопорушення.
 
До суду направлено 91 кримінальне провадження, де потерпілими є діти.
 
Найбільше неповнолітні потерпали від злочинів, пов’язаних з порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту (35 дітей), проти статевої свободи та статевої недоторканості (27).
 
У кожному із виявлених випадків порушення прав та інтересів дітей забезпечено притягнення винних осіб до встановленої законодавством відповідальності.
 
До прикладу, за процесуального керівництва ювенальних прокурорів вироком Волочиського районного суду до 15 років позбавлення волі засуджено 21-річного жителя області за вчинення насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних з проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство) відносно малолітньої дівчинки (ч. ч. 4, 6 ст. 153 КК України) та умисному зберіганні дитячої порнографії без мети збуту чи розповсюдження (ч. 1 ст. 301-1 КК України). Відомості щодо засудженого буде внесено до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітніх осіб.
 
Приділено належну увагу питанню протидії правопорушенням та забезпеченню ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері екології і незаконного використання природних ресурсів.
 
За результатами вивчення стану законності у сфері екології у 2023 році загалом розпочато 203, а до суду спрямовано 48 кримінальних проваджень.
 
 
До прикладу, засуджено місцевого мешканця, який на належній йому земельній ділянці сільськогосподарського призначення на території Хмельницького (колишнього Летичівського) району організував незаконний видобуток корисних копалин. Він незаконно вивів вказану ділянку з сільськогосподарського обороту та без дозвільних документів видобув корисних копалин місцевого значення (супісків) на 148,7 тис. грн.
 
Засудженому призначено покарання у виді штрафу в розмірі 51 тис. грн, завдані збитки ним відшкодовано.
 
Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт стосовно громадянина, який за відсутності у нього необхідного для видобування корисних копалин спеціального дозволу та акту про надання гірничого відводу організував незаконне видобування копалини місцевого значення – піску на території НПП «Подільські Товтри» та його продаж. Внаслідок незаконного видобування надр державі заподіяно збитків в розмірі 318 тис. грн.
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури шістьом особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України.
 
В межах території об’єкту природно-заповідного фонду НПП «Подільські товтри» підозрювані організували незаконний видобуток корисної копалини загальнодержавного значення – сланцю глинистого та здійснювали його реалізацію. Сума завданої шкоди навколишньому природному середовищу становить понад 1,6 млн грн.
 
Відносно трьох осіб обвинувальний акт за ч. 4 ст. 240 КК України спрямовано до суду, досудове розслідування відносно інших трьох підозрюваних триває.
 
Виявлено факти порушення вимог екологічного законодавства при використанні земель.
 
В умовах мораторію на проведення органами державного контролю перевірок на території області поширеними є випадки нецільового використання земель сільськогосподарського призначення, у тому числі шляхом незаконного облаштування на них водних об’єктів та самовільного видобутку корисних копалин.
 
Загалом у 2023 році розпочато 50 кримінальних проваджень за такими фактами, 20 кримінальних проваджень за ст. 254 КК України спрямовано до суду.
 
До прикладу, судом затверджено угоду про визнання винуватості між Шепетівською окружною прокуратурою та директором одного із товариств, який для підприємницької діяльності з видобутку піску на території Нетішинської об’єднаної територіальної громади незаконно використав земельні ділянки сільськогосподарського призначення, створивши на них штучну водойму площею 3 га. Збитки на суму 354 тис. грн відшкодовано у повному обсязі.
 
 
ІІІ.  Протидія корупції
 
Прокуратурою у взаємодії з іншими правоохоронними органами та органами влади проводиться активна робота з протидії корупційним проявам.
 
Упродовж 2023 року на 46,9 % зросла кількість направлених до суду обвинувальних актів про корупційні правопорушення.
 
Розслідувано низку актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності, зокрема в бюджетній, кредитно-фінансовій сферах, з питань земельних правовідносин тощо.
 
 
Обласною прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 369-2 КК України за фактом отримання неправомірної вигоди в сумі 7 тис доларів США за вплив на посадових осіб відділення Хмельницької обласної лікарні та Хмельницького обласного серцево-судинного центру для отримання медичної документації про неможливість проходження чоловіком служби в Збройних силах України.
 
Також обласною прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно інженера-інспектора Хмельницького міського РЕМ АТ «Хмельницькобленерго» за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди у розмірі 100 тис грн за позитивне вирішення питання щодо погашення заборгованості за спожиту електричну енергію у нежитловому приміщенні.
 
Хмельницькою окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України відносно колишніх голови та секретаря однієї з сільських громад Старокостянтинівського району, які зловживаючи службовим становищем, упродовж лютого-червня 2020 року з метою одержання неправомірної вигоди сприяли передачі у власність третім особам земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 23,95 га вартістю 462 тис грн на території сільської ради.
 
Судовий розгляд у кримінальних провадженнях триває.
 
За принципової позиції державних обвинувачів в суді доведено вину та засуджено за вчинення корупційних правопорушень 27 осіб.
 
До прикладу, вироком Хмельницького міськрайонного суду винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за ч. ч. 3, 5 ст. 191, ч. 3 ст. 362, ч. 1 ст. 209 КК України, визнано колишнього головного бухгалтера комунального підприємства, який  упродовж 2 років вносив у банківські платіжні системи підприємства завідомо неправдиві відомості про зарахування коштів на власний картковий рахунок під виглядом «заробітної плати» та перераховував їх на власну користь. З метою приховання та маскування незаконного походження та використання цих коштів, надалі він здійснював фінансові операції з ними, легалізувавши їх. В результаті вказаних дій комунальному підприємству завдано майнової шкоди на суму понад 1,6 млн грн.
 
Засудженому призначено покарання у виді 8 років позбавлення волі з позбавленням права займатись діяльністю та обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, на строк 3 роки та з конфіскацією всього майна, окрім житла.
 
Вироком Славутського міськрайонного суду за ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст. 362 КК України засуджено колишнього головного бухгалтера лісогосподарського державного підприємства за розтрату коштів на загальну суму 870 тис грн.
 
Засудженому призначено покарання у вигляді 8 років 6 місяців позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади, пов’язані з реалізацією адміністративно-господарських та адміністративно-розпорядчих функцій строком на 3 роки з конфіскацією майна, крім житла.
 
Вироком Хмельницького міськрайонного суду винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, визнано директора товариства. Його викрито на одержанні 265 тис грн за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, задля безперешкодного отримання дозволів на виконання робіт з підвищеною небезпекою центрально-західного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.
 
Вироком Кам`янець-Подільського міськрайонного суду за ч. 2 ст. 369-2 КК України до штрафу в розмірі 51 тис. грн засуджено директора одного з вишів за отримання 8 тис. грн неправомірної вигоди від студента. За ці кошти він обіцяв здійснити вплив на прийняття членами екзаменаційної комісії та викладачами закладу рішення щодо успішного складання ним іспитів та заліків.
 
Цим же судом за ч. 2 ст. 369-2 КК України до штрафу в розмірі 51 тис грн засуджено асистента кафедри вишу за отримання від студента 350 доларів США неправомірної вигоди за вплив на прийняття членами екзаменаційної комісії рішення щодо успішного захисту дипломної роботи.
 
Апеляційним судом підтверджено винуватість особи у вчиненні корупційного правопорушення.
 
За результатами розгляду скарги прокурора вироком Хмельницького апеляційного суду винуватим за ч. 2 ст. 369-2 КК України визнано голову медико-соціальної експертної комісії, йому призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі.
 
Він отримав неправомірну вигоду в розмірі 700 доларів США за здійснення впливу на членів МСЕК з метою прийняття рішення про встановлення ІІ групи інвалідності.
 
Органами досудового розслідування у кримінальних провадженнях визначеної категорії установлено збитків на суму 19,2 млн грн, 3,3 млн грн з яких відшкодовано, накладено арешт на майно правопорушників загальною вартістю 18,5 млн грн, заявлено позови на загальну суму 2 млн грн.
 
Вживаються заходи із запобігання та протидії адміністративно караній корупції.
 
За результатами розгляду протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, у 2023 році за участі прокурорів судом у 391 випадку прийнято рішення про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу.
 
Відповідно до ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» прокурорами внесено 27 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 особи.
 
ІV.  Стан законності у сфері кримінального судочинства
 
Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави.
 
Прокурорами підтримано обвинувачення у 3170 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 1962 вироки.
 
На незаконні рішення у кримінальних провадженнях подано 116 апеляційних та 23 касаційних скарги.
 
 
V.  Стан законності у правоохоронних та пенітенціарних сферах
 
 
Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
 
Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 
Органами прокуратури у координації з іншими правоохоронними органами та оперативними підрозділами виправних установ області вживаються заходи, спрямовані на виявлення та документування неправомірних дій працівників таких установ. Відпрацьовується інформація стосовно причетності працівників до вчинення корупційних діянь, у тому числі до пронесення заборонених предметів на територію охоронюваних об’єктів.
 
Так, у ході реалізації оперативної інформації встановлено факти зберігання та пронесення наркотичних речовин працівниками державних установ «Шепетівська виправна колонія (№ 98)», «Замкова виправна колонія (№ 58)», а також працівником медичної частини, яка функціонує при державній установі «Райківецька виправна колонія (№ 78)».
 
Окрім того, у вересні про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України та ч. 3 ст. 369-2 КК України повідомлено завідувачу відділенням лікарні філії ДУ «ЦОЗ ДКВС України», який вимагав та одержав неправомірну вигоду за надання належної медичної допомоги засудженому та вплив на прийняття рішення лікарсько-консультативною комісією. Досудове розслідування триває.
 
Проведено актуальні та результативні перевірки з основних напрямків наглядової діяльності, за наслідками яких вживались відповідні заходи.
 
В установах ДКВС області перевірено стан забезпечення режимних вимог, зокрема, щодо перекриття каналів надходження на територію охоронюваних зон заборонених предметів, проведення оперативно-розшукової роботи, протидії злочинності та недопущення надзвичайних подій.
 
Проведено актуальні перевірки з питань реалізації прав засуджених на звільнення від відбування покарання та його заміни більш м’яким у передбачених законом випадках. Основну увагу звернуто на своєчасність огляду ЛКК засуджених, які хворіють на тяжкі захворювання, для встановлення можливості їх подальшого звільнення.
 
Зосереджено наглядову діяльність на питаннях медико-санітарного і матеріально-побутового забезпечення в’язнів у виправних установах області. Вжито відповідних заходів щодо проведення ремонтних робіт житлових та побутових приміщень.
 
Забезпечено належне реагування з питань надання медичної допомоги засудженим, їх лікування, створення відповідних умов утримання у багатопрофільній лікарні та медичних частинах установ ДКВС області тощо.
 
Також проведено результативні перевірки стану додержання конституційних прав громадян під час застосування до них органами Національної поліції області примусових заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, зокрема, при їх затриманні, триманні під вартою, конвоюванні, виконанні адміністративних арештів тощо.
 
На усі виявлені порушення внесено документи прокурорського реагування, винних осіб притягнуто до відповідальності. Загалом за результатами розгляду 305 документів реагування до відповідальності притягнуто 85 працівників кримінально-виконавчої служби, органів національної поліції та інших посадових осіб.
 
Також прокурорами забезпечено процесуальне керівництво у 43 кримінальних провадженнях, які стосуються порушень прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах, у 41 з яких розслідування проводилось слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому та у 2 провадженнях – слідчими районних управлінь поліції ГУНП в області.
 
За результатами досудового розслідування закінчено 8 кримінальних проваджень, у 1 провадженні обвинувальний акт скеровано до суду, 7 кримінальних проваджень закрито.
 
Упродовж 2023 року прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 786 справах, пов’язаних з виконанням вироків.
 
VІ.  Міжнародно-правове співробітництво
 
Упродовж 2023 року до обласної прокуратури надійшло та виконано 22 запити компетентних органів іноземних держав про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях стосовно 108 осіб.
 
Прокурорами та органами досудового розслідування за кордон скеровано 12 запитів про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій.
 
За цей період до обласної прокуратури надійшло 2 клопотання про перейняття кримінального провадження від компетентних органів Республіки Польща, за результатами розгляду яких внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
 
Загалом органами дізнання та досудового розслідування області розслідується 4 кримінальних провадження, які надійшли з-за кордону в порядку перейняття.
 
 
 
VIІ.  Представницька діяльність на захист інтересів держави
 
У складних умовах повномасштабного вторгнення РФ на територію України органами прокуратури області спрямовано зусилля на вирішення найгостріших проблем при виконанні конституційної функції представництва інтересів держави в суді з питань земельних відносин, бюджету, у тому числі публічних закупівель, державної та комунальної власності.
 
На захист інтересів держави органами прокуратури області у 2023 році заявлено позовів на суму понад 10,5 млрд грн, задоволено вимог прокурорів на суму 8,9 млд грн, повернуто 2 372 га незаконно наданих земель. Реально виконано рішень судів на суму понад 8,2 млрд грн. Розпочато 164 кримінальних провадження.
 
 
Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави у земельній сфері. Прокурорами регіону пред’явлено позови на загальну суму понад 8,2 млрд грн, задоволено – на суму понад 6,9 млрд грн, повернуто 1394 га земель.
 
Роботу спрямовано на виявленні фактів незаконного використання громадянами російської федерації та республіки білорусь земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
 
З початку року прокурорами Хмельниччини виявлено численні факти незаконного перебування земельних ділянок у власності громадян вказаних держав.
 
За результатами проведеної роботи окружними прокуратурами в інтересах Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області до суду подано 168 позовів з вимогами конфіскувати у власність держави у громадян російської федерації та республіки білорусь земельні ділянки сільськогосподарського призначення, набуті ними в порядку спадкування та в порушення ст. ст. 81, 145 Земельного кодексу України не відчужені упродовж року.
 
Конфіскації підлягає 293 га землі вартістю понад 12,6 млн грн.
 
На теперішній час судами уже задоволено 160 таких позовів прокурорів та у власність держави конфісковано 221 га земель вартістю понад 9 млн грн.
 
Виявлено непоодинокі факти незаконного вибуття із державної власності земельних ділянок лісогосподарського призначення, зокрема при проведенні інвентаризації земель державної власності та передачі їх у власність територіальних громад.
 
Упродовж 2023 року органами прокуратури Хмельниччини до суду подано 11 позовів у сфері охорони та захисту земель лісогосподарського призначення щодо 504 га.
 
До прикладу, Шепетівською окружною прокуратурою забезпечено виконання рішення господарського суду Хмельницької області, ухвалене в інтересах держави в особі Хмельницької обласної військової адміністрації, яким скасовано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та реєстрі права власності на нерухоме майно право комунальної власності Ганнопільської сільської ради на 13 земельних ділянок лісогосподарського призначення. На виконання вказаного судового рішення до державної власності в особі Хмельницької обласної військової адміністрації повернуто 402,2 га земель вказаної категорії.
 
Загалом упродовж минулого року судами задоволено 9 позовів у даній сфері щодо 424,5 га землі.
 
Вживались прокурорами заходи щодо повернення у комунальну власність земель, які використовуються із порушенням закону та безпідставно збережених коштів орендної плати.
 
Так, за позовом Кам’янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради розірвано договір оренди землі промисловості та повернуто у власність територіальній громаді ділянку площею 15 га вартістю 16 млн грн.
 
Також за позовом прокурора на користь Шепетівської міської ради з приватного підприємства стягнуто 534,8 тис. грн за використання земельної ділянки без укладення відповідного договору.
 
Окрім того, триває робота щодо захисту інтересів держави у сфері використання земель водного фонду.
 
У 2023 році з вказаних питань пред’явлено 30 позовів, у тому числі з вимогами про повернення 39,7 га земель водного фонду у прибережних захисних смугах водних об’єктів області.
 
До прикладу, рішенням Городоцького районного суду задоволено позов Волочиської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Сатанівської селищної ради щодо повернення з чужого незаконного володіння земельної ділянки водного фонду площею 2 га в межах так званого озера «Примара».
 
На виконання рішень судів за позовами прокурорів загалом у минулому році до комунальної та державної власності повернуто 102 га земель водного фонду.
 
Зокрема, виконано постановлене за позовом обласної прокуратури рішення господарського суду області про розірвання договору оренди та повернення Розсошанській ОТГ Хмельницького району 61 га землі водного фонду.
 
Окрім того, виконано 2 судових рішення, ухвалених за позовами обласної прокуратури в інтересах держави в особі Гвардійської сільської ради про скасування державної реєстрації права власності та повернення земельних ділянок. Підставою для реагування стало те, що земельні ділянки водного фонду надані у власність фізичним особам під видом земель сільськогосподарського призначення. На виконання рішень територіальній громаді повернуто 2 земельні ділянки загальною площею 3,37 га.
 
У екологічній сфері у 2023 році пред’явлено позови на суму 972 млн грн, задоволено позови на суму 877 млн грн, добровільно відшкодовано 667 млн грн, попереджено вибуття з державної та комунальної власності земель вартістю понад 641 млн грн, реально виконано рішень судів на 65 млн грн, до державної та комунальної власності повернуто та попереджено незаконне надання 240 га земель. За результатами вивчення стану законності у сфері екології прокурорами в порядку представництва розпочато 47 кримінальних проваджень.
 
Прокурорами продовжується робота щодо забезпечення захисту територій та об’єктів природно-заповідного фонду області.
 
До прикладу, за реагування обласної прокуратури розірвано договори про неправомірну передачу земель в оренду та повернуто 147 га ландшафтного парку «Мальованка». Вартість повернутих земель природно-заповідного фонду – 667 млн грн.
 
При укладенні оскаржених договорів оренди сторони не врахували, що державою встановлено додаткові гарантії захисту вказаних земель від неправомірного антропогенного впливу. Окрім цього, ділянки перебувають в межах території, яка входить до об’єктів Смарагдової мережі України та підпадає під охорону Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.
 
Рішеннями Хмельницького апеляційного та Полонського районного судів задоволено позовні вимоги Шепетівської окружної прокуратури щодо повернення до комунальної власності 8-ми земельних ділянок загальною площею 16 га вартістю 110,7 млн грн, неправомірно переданих ГУ Держгеокадастру в області за рахунок земель, що перебувають в межах Регіонального ландшафтного парку «Мальованка».
 
За реагування Летичівської окружної прокуратури до комунальної власності Деражнянської ОТГ повернуто 9 земельних ділянок природно-заповідного фонду загальною площею 8,91 га вартістю понад 50 млн грн.
 
Вказані земельні ділянки у 2010 році були неправомірно передані Деражнянською районною державною адміністрацією у приватну власність громадян під виглядом земель сільськогосподарського призначення для потреб ведення особистого селянського господарства за рахунок території прибережної захисної смуги річки Ровець та гідрологічного заказника місцевого значення «Божиковецький».
 
Також за позовом Летичівської окружної прокуратури відновлено статус 64 га землі гідрологічного заказника місцевого значення «Вовчанський», яку неправомірно було зареєстровано як землю сільськогосподарського призначення.
 
За 5 позовами Шепетівської окружної прокуратури визнано недійсними рішення органів місцевого самоврядування про передачу у приватну власність 8 га земельних ділянок в межах гідрологічного заказника місцевого значення «Хоморські заплави» на території Шепетівського району.
 
Дані землі є частиною гідрологічного заказника, який створений з метою збереження в природному стані заболочених ділянок на берегах р. Хомори, з багатим видовим складом птахів, серед яких червонокнижні.
 
За позовом Летичівської окружної прокуратури організацію українського товариства мисливців та рибалок зобов’язано повернути до комунальної власності водний об’єкт та земельну ділянку водного фонду, яка відноситься до земель природно-заповідного фонду – гідрологічного заказника місцевого значення «Христосівський» площею 147 га вартістю понад 642 млн гривень.
 
За реагування прокуратури визнано незаконною та скасовано державну реєстрацію права приватної власності на земельну ділянку площею 0,15 га вартістю майже 1 млн грн, що знаходиться в межах дендрологічного парку «Поділля» міста Хмельницького, та її державної реєстрації у Державному земельному кадастрі.
 
Встановлено, що підставою для вчинення відповідних реєстраційних дій на користь відповідачки був державний акт на право власності на земельну ділянку, що в дійсності не видавався та не реєструвався.
 
Ще одне рішення суду за аналогічним фактом наразі уже виконано.
 
Прокурори вживали результативні заходи у сфері охорони лісових ресурсів та водних біоресурсів.
 
Так, у 2023 роцісудами задоволено 11 позовів про стягнення 493 тис. грн збитків, завданих неправомірними порубками дерев на землях лісового фонду, та 13 позовів щодо стягнення майже 1,4 млн грн шкоди, завданої незаконним виловом водних біоресурсів.
 
Ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави у бюджетній сфері. Прокурорами області пред’явлено 128 позовів з вимогами на суму 67,6 млн грн. Вартість активів, щодо яких судами упродовж 2023 року постановлено рішення про задоволення позовних вимог прокурора, становить 7,7 млн грн, сума коштів, вибуття яких із державної (комунальної) власності попереджено за закритими справами складає 260,6 млн грн.
 
Забезпечується захист інтересів держави у сфері використання органами державної влади та місцевого самоврядування коштів на закупівлю товарів, робіт і послуг з метою забезпечення нагальних потреб в умовах воєнного стану.
 
До прикладу, за позовом обласної прокуратури з товариства стягнуто 230 тис. грн пені через порушення строків виконання умов договору про постачання продовольчих товарів, закуплених для відправлення громадам, на території яких тривали чи продовжуються активні бойові дії, укладеного між Хмельницькою ОВА та товариством.
 
Також задоволено позов обласної прокуратури про стягнення з іншого товариства 329 тис. грн штрафних санкцій у зв’язку із неналежним виконанням постачальником умов договору про закупівлю дизельних генераторів для забезпечення безперебійного функціонування критичної інфраструктури міста Кам’янця-Подільського в умовах воєнної агресії російської федерації.
 
У 2023 році забезпечено виконання у повному обсязі 5 судових рішень, постановлених в інтересах бюджетних установ щодо стягнення з ТОВ «Хмельницькенергозбут» 1 млн 331 тис. грн безпідставно набутих коштів внаслідок необґрунтованого підвищення цін на електрику.
 
Встановлювались факти незаконного використання бюджетних коштів при проведенні органами державної влади та місцевого самоврядування публічних закупівель.
 
До прикладу, триває розгляд господарським судом області справи за позовом обласної прокуратури про визнання недійсним договору про надання послуг з ремонту фасаду реакторного відділення енергоблоку №2 ВП ХАЕС. Сума послуг за договором складає 51,2 млн грн.
 
На захист держави у сфері державної та комунальної власності пред’явлено позовів на суму майже 850 млн грн, судами задоволено вимог прокурорів на суму 818 млн грн.
 
Враховуючи реалії сьогодення, органи прокуратури області активно вживають заходи реагування на захист інтересів держави з питань збереження та забезпечення належного функціонування об’єктів цивільного захисту населення.
 
 
У 2023 році органами прокуратури Хмельниччини пред’явлено 18 позовних заяв щодо 53 об’єктів цивільного захисту населення площею 30 тис. кв. м та місткістю 23 тис осіб, у тому числі 13 позовів про зобов’язання балансоутримувачів привести об’єкти цивільного захисту у стан готовності.
 
Судами задоволено або закрито провадження у зв’язку із добровільним врегулюванням спору по 13 позовних заявах щодо 41 об’єкта загальною площею 13 тис. кв. м місткістю 6848 осіб, у тому числі 8 позовних заяв про зобов’язання привести об’єкти укриття у стан готовності.
 
Окрім того, вжито вичерпних заходів щодо примусового виконання постанови Хмельницького окружного адміністративного суду від 11.01.2023, яким задоволено позов Волочиської окружної прокуратури в інтересах держави в собі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області до Теофіпольської селищної ради про зобов’язання вчинити дії щодо державної реєстрації права комунальної власності на приміщення протирадіаційних укриттів.
 
На виконання вказаного рішення суду за територіальною громадою зареєстровано право власності на 29 приміщень протирадіаційних укриттів загальною площею 8,7 тис. кв. м, місткістю 4565 осіб.
 
Не залишено поза увагою прокурорів питання охорони культурної спадщини. Так, із вказаних питань органами прокуратури пред’явлено 8 позовів, судами 3 позови задоволено та 2 закрито у зв’язку з добровільним врегулюванням спору.
 
До прикладу, керівник Хмельницької окружної прокуратури звернувся з позовом до адміністративного суду в інтересах Міністерства культури та інформаційної політики України, Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА до Ярмолинецької селищної ради, відділу культури, туризму та релігії Ярмолинецької селищної ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання відповідачів вжити заходів щодо замовлення розроблення історико-архітектурного опорного плану історично населеного селища міського типу Ярмолинці. Бездіяльність органів охорони культурної спадщини продовжувалась ще з 2001 року. У зв’язку з самостійним усуненням порушень ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду провадження у справі закрито.
 
Окрім того, рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду задоволено позов Летичівської окружної прокуратури до Меджибізької селищної ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання виготовити облікову документацію на об`єкт культурної спадщини – Комплекс споруд Церкви Іоанна Богослова (Церква, Дзвіниця, 1818 року).
 
У сфері охорони дитинства  ювенальними прокурорами заявлено 51 позов на загальну суму понад 384 млн грн, з них у бюджетній сфері – 19 позовів на суму понад 3 млн грн. Повернуто 738 га земель вартістю понад 168 млн грн.
 
Особлива увага приділяється захисту інтересів держави при використанні бюджетних коштів у сфері охорони дитинства, у тому числі при проведенні публічних закупівель.
 
До прикладу, за позовом Окружної прокуратури міста Хмельницького визнано недійсними результати публічної закупівлі та договір про закупівлю однією із шкіл обласного центру електричної енергії.
 
Під час проведення відкритих торгів та укладення договору поза увагою навчального закладу залишилось те, що кінцевим беніфенціарним власником та винагородоодержувачем ТОВ «Твій Газзбут» є Фірташ Д.В., до якого указом Президента застосовано санкції.
 
У жовтні 2023 року забезпечено виконання рішення, постановленого за позовом Волочиської окружної прокуратури, до ТОВ «Хмельницькенергозбут» про визнання недійсними додаткової угоди та комерційних пропозицій до договору постачання електричної енергії, а також стягнення безпідставно сплачених коштів. Грошові кошти в сумі понад 644 тис. грн повернуто до місцевого бюджету.
 
Вживалися заходи представницького характеру на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства з питань використання земельних ділянок навчальних закладів.
 
До прикладу, задоволено позов Хмельницької окружної прокуратури в інтересах Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області та Старокостянтинівської міської ради до товариства та Старокостянтинівської дитячо-юнацької спортивної школи. Визнано недійсним договір оренди та зобов’язано повернути земельні ділянки площею 41 га вартістю понад 140 млн грн.
 
Також задоволено позов Шепетівської окружної прокуратури, визнано недійсним договір оренди земельної ділянки площею 39 га вартістю понад 28,8 млн грн, укладений між аграрним ліцеєм та товариством.
 
Вживалися заходи представницького характеру на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства з питань використання державного та комунального майна.
 
Так, задоволено позов Хмельницької окружної прокуратури про визнання протиправною бездіяльності Заслучненської сільської ОТГ та зобов’язання її зареєструвати право власності на навчальний заклад загальною площею майже 3 593 кв. м, в якому знаходиться протирадіаційне укриття площею 1483 кв. м. Наразі рішення виконано та право власності на приміщення ліцею із протирадіаційним укриттям загальною вартістю понад 84 млн грн зареєстровано.
 
Приділяється особлива увага захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства щодо забезпечення права дітей на безпечні умови навчання.
 
До прикладу, за позовом Летичівської окружної прокуратури протиправною визнано бездіяльність відділу освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради, Старосинявського закладу дошкільної освіти №1 (ясла-садок) загального розвитку «Зернятко» та Старосинявської селищної ради, які не привели у належний стан протирадіаційне укриття № 86394.
 
Вживались заходи представницького характеру щодо захисту інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
 
Упродовж 2023 року пред’явлено 12 позовних заяв про визнання бездіяльності органів місцевого самоврядування протиправною та зобов’язання виплатити одноразову допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, на загальну суму понад 1,1 млн грн.
 
До прикладу, за позовом Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Новодунаєвецькою селищною радою 4 дітям виплачено одноразові грошові допомоги на суму понад 54 тис. грн.
 
За позовом Окружної прокуратури міста Хмельницького з аналогічних підстав Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради зобов`язано виплатити грошову допомогу 12 випускникам загальноосвітніх навчальних закладів громади з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на суму майже 176 тис. грн.
 
Також задоволено позов Волочиської окружної прокуратури та зобов’язано відділ освіти, молоді та спорту Волочиської міської ради здійснити виплату 6 дітям одноразових грошових допомог на суму понад 95 тис. грн.
 
Реагували ювенальні прокуратори на виявлені порушення у цій сфері і кримінально-правовими заходами – до суду скеровано обвинувальні акти у 4 кримінальних провадженнях стосовно 5 осіб.
 
До суду направлено обвинувальний акт стосовно директора професійного ліцею та фізичної особи-підприємця за фактом розтрати майже пів мільйона гривень та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. За даними слідства, під час закупівлі обладнання вартістю 2,5 млн грн та після перерахунку підряднику коштів окремі його частини на суму 525 тис. грн ліцею так і не поставлені.
 
Крім того, повідомлено про підозру одному із керівників структурних підрозділів Головного управління Держгеокадастру Хмельницької області за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам, та у внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.
 
У травні 2021 року посадовиця сприяла видачі наказів щодо відведення землі для ведення особистого селянського господарства 32 громадянам. При цьому вона умисно приховала, що ці землі віднесені до особливо цінних, відведення таких земель потребує обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації, а на розробку проектів вже кілька років як надано дозволи місцевому навчальному закладу. При цьому 5 наказів про передачу 10 га земель остання підробила.
 
Такі протиправні дії призвели до того, що землі площею 64 га вартістю понад 3,6 млн грн протиправно вибули із державної власності.
 
Ювенальними прокурорами області і надалі вживаються заходи з метою забезпечення ефективного виконання покладених на прокуратуру функцій та завдань з питань захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству.
 
VIІІ.  Розгляд звернень громадян
 
У 2023 році кількість звернень до органів прокуратури області зменшилася на 6%.
 
Вирішено 1636 звернень громадян та юридичних осіб, задоволено 235.
 
Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування – 1008.
 
 
Майже половину звернень, розгляд яких віднесено до компетенції органів державної влади, контролю та інших установ, відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора спрямовано за належністю.
 
Крім того, органами прокуратури області розглянуто 49 запитів про доступ до публічної інформації.
 
IX.  Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
 
З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено майже 4,2 тис. виступів.
 
У серпні проведено пресконференцію керівника з питань притягнення до відповідальності винних у вчиненні ДТП, у грудні – щодо результатів діяльності органів прокуратури в умовах воєнного стану, а також з питань протидії домашньому насильству та покарання кривдників.
 
Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на злочини, вчинені в умовах повномасштабного вторгнення на територію України РФ, питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.
 
При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.
 
Діють офіційні сторінки обласної прокуратури у соціальних мережах Facebook та Twitter.

кількість переглядів: 511