Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2019

На Хмельниччині судитимуть жінку, яка шляхом обману протиправно заволоділа державними землями

За процесуального керівництва Городоцької місцевої прокуратури слідчим відділом Волочиського відділення Городоцького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в області проведено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неправомірної безоплатної приватизації земель державної власності.
 

Так, Конституцією України та Земельним кодексом України кожному громадянину гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки у визначених законом розмірах.
 

Зокрема, для ведення особистого селянського господарства безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га.
 

Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.
 

«Городоцькою місцевою прокуратурою, за результатами вивчення стану законності у цій сфері, виявлено випадки зловживання окремими громадянами своїм конституційним правом», - повідомив керівник місцевої прокуратури Сергій Стецюк.
 

Встановлено, що мешканка Волочиського району, приховуючи факт одержання землі в межах норм безоплатної приватизації, повторно безоплатно набула у власність для ведення особистого селянського господарства ще дві земельні ділянки загальною площею 3,5 га та вартістю близько 176 тис грн.
 

При цьому, з корисливих мотивів, до відповідних заяв, поданих до Головного управління Держгеокадастру в області та селищної ради, вона вносила неправдиві відомості щодо наявності права на безоплатну приватизацію землі.
 

За результатами досудового розслідування зібрано достатню кількість доказів вчинення вказаною особою кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.190 КК України  (шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому, та вчинене повторно).
 

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні направлено для розгляду до суду.
 


Довідково: санкція ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України передбачає альтернативні покарання у виді штрафу, виправних робіт на строк до 2 років, обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 3 років.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2285