Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.01.2017

Прокуратура Хмельницької області, відповідно до ст.6 Закону України "Про прокуратуру", інформує про результати діяльності у 2016 році (ІНФОГРАФІКА)

Органами прокуратури Хмельницької області у 2016 році вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
З метою координації діяльності по боротьбі зі злочинністю та протидії корупції у прокуратурі області проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів та такі ж наради на місцях, а також ряд спільних нарад з правоохоронними органами з різних питань прокурорської діяльності.
Зокрема, на міжвідомчій нараді керівників правоохоронних органів, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Хмельницької області обговорено стан попередження, профілактики розбоїв, грабежів, незаконних заволодінь транспортними засобами та стану досудового розслідування правопорушень вказаної категорії.
Про суттєві порушення законів, актуальні питання в регіоні, які вимагали компетентного реагування органів влади та місцевого самоврядування, прокуратурою області систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна державна адміністрація. Загалом органами прокуратури скеровано 57 інформацій про стан законності та заходи щодо її зміцнення.
Завдяки проведеній організаційній роботі досягнуто певних позитивних результатів на основних напрямах прокурорсько-слідчої діяльності.
 
І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
Органами Національної поліції області упродовж 2016 року здійснювалось досудове розслідування у 39217 кримінальних провадженнях.
Закінчено майже половину проваджень – 18742 (48%).
Скеровано до суду з обвинувальними актами 2914 кримінальних проваджень, з яких кожне шосте - з угодами (449).
Слідчими органів Національної поліції області за закінченими кримінальними провадженнями забезпечено відшкодування 25,4% завданих злочинами збитків (6258 тис.грн. із установлених 24670 тис.грн.).
Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області із 80 проваджень закінчено 40, з них 15 надіслано до суду з обвинувальним актом та 3 – із клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України та ч. 4 ст. 212-1 КК України.
З числа направлених до суду кримінальних проваджень сума заподіяних збитків складає 1401 тис. грн., з яких 753 тис. грн. відшкодовано, а також пред’явлено позов про стягнення 648 тис. гривень.
Управлінням Служби безпеки України в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 73 кримінальних провадженнях, у яких 21 особі повідомлено про підозру.
Зокрема, проводилось розслідування 11 кримінальних проваджень за фактами участі 11 громадян України у складі незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР», які є терористичними організаціями, за ч. 1 ст. 258-3 КК України. За результатами їх розслідування до суду скеровано обвинувальні акти у 6 провадженнях, у тому числі в 5 проводиться спеціальне судове провадження, а у 5 провадженнях 5 особам повідомлено про підозру та оголошено їх у розшук.
Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області розшукано 241 особу, які ухилялись від органів досудового розслідування та суду з 605, що перебували в розшуку. Розшукано 180 безвісти зниклих осіб, з 314 розшукуваних.
Ефективно використовувались повноваження у галузі міжнародного співробітництва.
Так, у 2016 році органами прокуратури області виконано 43 запити компетентних органів іноземних держав про проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях.
За кордон скеровано 8 запитів органів досудового розслідування області для проведення процесуальних дій, з яких 7 на даний час виконано.
Внесено 4 клопотання про видачу затриманих за кордоном осіб, які переховуються від органів досудового розслідування області за вчинення злочинів та перебувають у міжнародному розшуку, для притягнення до кримінальної відповідальності.
Розпочато кримінальне переслідування у 12 кримінальних провадженнях, які надійшли з-за кордону в порядку перейняття, для притягнення до відповідальності громадян України за вчинення злочинів за межами держави. За результатами досудового розслідування обвинувальний акт стосовно 1 особи уже скеровано до суду.

ІІ. Протидія корупції
За результатами спільних заходів, вжитих працівниками органів прокуратури, поліції та служби безпеки в області, у 2016 році органами досудового розслідування розпочато 35 кримінальних проваджень про вчинення корупційних злочинів (12 – органами прокуратури, 23 – поліції), у яких 43 особам повідомлено про підозру.
Зокрема, викрито у вчиненні корупційних правопорушень заступника начальника одного з відділів поліції, поліцейського взводу супроводу, головного спеціаліста відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення Головного управління Держгеокадастру в області, заступника начальника управління Держпраці, головного державного ревізора-інспектора відділу контрольно-перевірочної роботи управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у м. Хмельницькому, начальника територіального підрозділу УДМС в області, начальника територіального підрозділу Державної реєстраційної служби, головного інспектора будівельного нагляду Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області, заступника начальника Управління архітектури та містобудування – начальника відділу цивільної та промислової забудови міської ради, 2 начальників районних підрозділів державної виконавчої служби, 2 адвокатів та інших.
Суми неправомірної вигоди, у вимаганні та одержанні яких викрито посадовців, складають від 1 тис. до 250 тис. гривень.
Загалом розслідувано ряд актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності: у сферах освіти, охорони здоров’я, бюджетній системі та агропромисловому комплексі.
У 2016 році направлено до суду обвинувальні акти у 34 таких провадженнях, 16 – слідчими органів прокуратури, 18 – слідчими органів поліції, загалом стосовно 39 осіб.
Виявлялися резонансні корупційні правопорушення.
Так, до суду скеровано обвинувальний акт за ч.4 ст.27, ч.2 ст.15, ч.3 ст.369, ч.3 ст. 190 КК України, щодо адвоката, який підбурював обвинувачену у кримінальному провадженні до надання неправомірної вигоди у сумі 10 000 доларів США, що становить понад чверть мільйона гривень, особам, які займають відповідальне становище, за зміну обвинувачення у кримінальному провадженні та винесення судом їй вироку за менш тяжкий злочин.
Посилено спільну діяльність органів прокуратури, служби безпеки та органів поліції з протидії корупційним злочинам серед правоохоронців.
У минулому році до суду скеровано 12 обвинувальних актів стосовно працівників правоохоронних органів, серед них заступник начальника відділення поліції, оперуповноважені міськвідділу міліції, працівник поліцейського взводу супроводу, працівники кримінально-виконавчої інспекції, цивільного захисту, органів міграційної служби, органів фіскальної служби.
За принципової позиції державних обвинувачів в суді доведено вину 20 корупціонерів, 4 особи засуджено до реальної міри покарання у виді позбавлення та обмеження волі, а іншим призначено штраф в межах санкцій статей.
Вжито активних заходів щодо запобігання корупції адміністративно-правовими засобами.
Правоохоронними органами області за 2016 рік складено і направлено до суду 67 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.
За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 54 особи: 28 посадових осіб органів місцевого самоврядування, по одному працівнику поліції, кримінально-виконавчої служби та іншого державного органу, 2 депутатів місцевих рад та 21 посадовця юридичних осіб публічного права.
За порушення обмежень щодо неповідомлення про конфлікт інтересів до відповідальності притягнуто 41 посадову особу, 8 осіб за порушення вимог щодо фінансового контролю, 3 особи за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності та 2 за порушення обмежень щодо одержання подарунку.
З метою встановлення причин та умов, які сприяли невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції» органами прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування внесено 198 подань, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 57 посадових осіб та вжито заходів до усунення порушень вимог цього Закону.
Серед притягнутих до дисциплінарної відповідальності 17 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 11 працівників поліції, 8 працівників органів Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Також, органами прокуратури області розпочато кримінальні провадження за ст. 366-1 КК України за умисне не подання декларації та подання завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно заступника начальника управління Державної пенітенціарної служби України в області та начальника Ізяславського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції в області
Продовжується активна робота із забезпечення вимог Закону щодо внесення осіб, притягнутих до кримінальної чи адміністративної відповідальності за вчинення пов’язаних з корупцією правопорушень, до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

ІІІ. Стан законності при провадженні досудового слідства слідчими слідчого відділу прокуратури області
Діяльність слідчих органів прокуратури спрямована на розслідування кримінальних проваджень, у тому числі про корупційні правопорушення, вчинених правоохоронцями, забезпечення невідворотності їх покарання, захист інтересів потерпілих від злочинних посягань.
Забезпечено належну оперативність досудового розслідування. З-поміж розслідуваних 260 кримінальних проваджень слідство у 163 закінчено з прийняттям відповідних рішень (питома вага 62,7%, на 21,1% вища від загальнодержавної), у тому числі 136 закрито.

До суду передано 27 обвинувальних актів (16 про корупційні правопорушення), що на 17,4% більше ніж торік (23), ще у 2 кримінальних провадженнях особам повідомлено про підозру. Питома вага направлених до суду обвинувальних актів є однією з найбільших по державі та становить 16,6%.
Також, посилено протидію правопорушенням серед правоохоронців. До суду стосовно них скеровано 20 обвинувальних актів, з яких 54% злочини про одержання неправомірної вигоди, кожне третє за фактами перевищення влади або службових повноважень.
Підвищено ефективність підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими прокуратури. Доведено вину обвинувачених у 13 кримінальних провадженнях, 2 осіб засуджено до реальної міри покарання.

ІV. Стан законності у сфері кримінального судочинства
Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання державного обвинувачення в судах.
Прокурорами підтримано державне обвинувачення у 2549 кримінальних провадженнях, з яких з ухваленням вироків – у 1965.
На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 203 апеляційні скарги, 197 апеляцій, у тому числі попереднього року, на даний час розглянуті та задоволені.

V. Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
За результатами розгляду 292 документів реагування до відповідальності притягнуто 172 працівники кримінально-виконавчої служби, органів Національної поліції та інших службових осіб. Із штрафних приміщень установ виконання покарань звільнено 3 незаконно утримуваних особи.
Крім того, органами прокуратури області складено 2 протоколи про вчинення працівниками кримінально-виконавчої служби та національної поліції адміністративних правопорушень, передбачених ст. 172-5 КУпАП. Їх незаконні дії були пов’язані із доставленням на територію охоронюваної зони колонії та ізолятора тимчасового тримання заборонених предметів.
За результатами перевірок внесено відомості до ЄРДР за ч.2 ст.365 КК України за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України за фактом невжиття заходів посадовими особами відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області щодо конфіскації майна засудженого.
Крім того, внесено відомості до ЄРДР за фактами наявності в діях посадових осіб ДП «Підприємство Шепетівської ВК № 98» ознак злочинів, передбачених ч. 1 ст. 172, ч. 1 ст. 175 КК України (за фактами грубого порушення законодавства про працю стосовно засуджених та невиплати їм заробітної плати).
Також, виявлено порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» в діях заступника начальника управління ДПтС України у Хмельницькій області, який не подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2015 рік. Прокуратурою області 08.12.2016 за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366-1 КК України.
Виявлено схему незаконного відчуження кримінально-виконавчими установами управління ДПтС України в Хмельницькій області земель державної форми власності приватним агровиробникам на основі удаваних правочинів, зміст яких суперечить нормам чинного законодавства.
Реагуючи на ці порушення, прокуратурою області в інтересах держави пред’явлено до господарського суду Хмельницької області 3 позови про визнання недійсними таких договорів щодо земельних ділянок площею 89,65 та 14,05 га відповідно, оціночна вартість яких складає понад 5,7 млн. гривень.
Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
Завдяки вжитим заходам адміністраціями виправних колоній забезпечено перекриття каналів надходження до установ заборонених предметів. Так, упродовж року виявлено удвічі менше таких предметів у зонах, що охороняються.

VI. Стан законності у сфері організації представницької діяльності на захист інтересів громадянина та держави
Органами прокуратури області активно вживаються заходи представницького характеру щодо захисту інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень.
Так, з метою захисту інтересів держави органами прокуратури області у 2016 році заявлено позовів на суму 560 млн. грн. майже третину з яких уже задоволено судами, а понад 26,3 млн. грн. – добровільно сплачено відповідачами. Повернуто 3,47 тисячі гектарів незаконно наданих земель, реально виконано позовів на 101 млн. гривень. Розпочато 204 кримінальних провадження.

Особливу увагу прокурорів зосереджено на виявленні фактів незаконних оборудок з землями державної та комунальної власності.
У 2016 році прокурорами до суду пред’явлено позовів щодо незаконного надання земель площею 14,2 тисяч гектарів, вартістю понад 454 млн. гривень.

Мають місце факти неправомірного надання земель резервного фонду, які повинні надаватись насамперед місцевим жителям – працівникам соціальної сфери, які працюють у сільській місцевості.
Упродовж 2016 року прокуратура повернула понад 70 гектарів таких земель, які було незаконно надано мешканцям інших населених пунктів.
Хмельниччина є регіоном, де 61% угідь займають найбільш родючі чорноземи у державі, що зумовлює значний попит та високу вартість сільськогосподарських земель.
Реагуючи на порушення законодавства в частині набуття земельних ділянок на неконкурентних засадах із заниженою ставкою орендної плати, прокурорами до суду заявляються позови про визнання незаконними наказів облуправління Держгеокадастру про надання згоди на розробку, затвердження проектів відведення земель та укладених договорів про надання цих земель в оренду псевдофермерам.
Всього у 2016 році судами задоволено 6 таких позовів прокурора щодо земель площею майже 2,34 тисячі гектарів, вартістю понад 60 млн. гривень. На розгляді в судах перебувають позови цієї категорії щодо земель площею близько 10 тисяч гектарів.
Законодавством встановлено розмір орендної плати не менше 3% від нормативно-грошової оцінки землі. А її заниження призводить до значних втрат бюджетом.
Тому, з метою приведення договорів та розміру орендної плати у відповідність до закону, у 2016 році прокурорами заявлено понад 40 позовів про внесення змін до таких договорів, більшість із них уже розглянуто і задоволено, збільшено надходження коштів до бюджету на суму понад 2 млн. грн. щорічно.
Також прокурорами заявлено понад 20 позовів про визнання недійсними договорів оренди, укладених за відсутності нормативно-грошової оцінки земель державної та комунальної власності, що є причиною заниження розміру орендної плати та відповідних втрат бюджету. Більшість заявлених позовів прокурора судами розглянуто і задоволено.
У 2016 році прокурорами пред’явлено 25 позовів про стягнення понад 2,8 млн. грн. збитків, завданих використанням земельних ділянок за відсутності правовстановлюючих документів, з яких судами 12 позовів на суму понад 2 мільйони – задоволено.
Виявляються схеми незаконної передачі в оренду державними підприємствами належних їм на праві постійного користування цінних сільськогосподарських земель, під виглядом укладання договорів спільного виробництва сільгосппродукції.
За такими фактами розпочато 2 кримінальних провадження, заявлено 8 позовів про визнання недійсними договорів виробництва сільськогосподарської продукції, 2 з яких розглянуто і задоволено, повернуто 2800 гектарів земель вартістю понад 90 млн. гривень.
Використовуючи представницькі повноваження прокурори реагували на нецільове використання земель сільськогосподарського та лісогосподарського призначення для промислової розробки надр, їх використання без правовстановлюючих документів, незаконної передачі у приватну власність кар’єрів, водних об’єктів під виглядом надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Усього за такими фактами розпочато 15 кримінальних проваджень.
Внаслідок неналежного вжиття заходів із залучення до бюджету коштів пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури прокурорами у 2016 році розпочато 3 кримінальних провадження, заявлено 18 позовів на суму понад 10 мільйонів гривень. На цей час розглянуто та задоволено позовних вимог на суму понад 7 млн. гривень.

VII. Стан законності щодо захисту прав і свобод дітей
У 2016 році органами поліції стосовно неповнолітніх розпочато 205 кримінальних проваджень, закінчено досудове слідство у
142 провадженнях. До суду з обвинувальними актами направлено 128 кримінальних проваджень, закрито - 11.
Вжито заходів до відновного правосуддя. З угодами про примирення скеровано до суду 10 обвинувальних актів.
Завдяки проведеній роботі рівень злочинності в молодіжному середовищі зменшився на 18,7 % (191 проти 235). На 18,4 % зменшилась кількість підлітків, які вступили в конфлікт із законом (124 проти 152).
Забезпечено дотримання прав неповнолітніх при проведенні оперативно-розшукової діяльності та здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.
З метою захисту прав і свобод дітей, передусім інтересів держави в сфері охорони дитинства, використовувались засоби представницького характеру.
За принципової позиції прокурорів поновлено права 139 дітей. В інтересах підлітків прокурорами заявлено 49 позовів на суму 51,8 млн. грн., з яких 33 позови на суму 26,9 млн. грн. розглянуто та задоволено судом. У добровільному порядку відшкодовано 24,6 млн. грн., реально виконано рішень судів на суму 15,7 млн. гривень. Звільнено та повернуто державі 422 га земель.
За результатами вивчення стану законності у сфері охорони дитинства розпочато 29 кримінальних проваджень.
Прокурорами направлено до суду 7 протоколів про вчинення корупційного адміністративного правопорушення у сфері освіти.
Звернуто особливу увагу на додержання вимог законодавства про забезпечення житлом дітей соціально незахищеної категорії. Заявлено 9 позовів на захист житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування із вартістю позовних вимог 200 тис. гривень.
Встановлено низку порушень при використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності та надані у користування професійно-технічним та загальноосвітнім навчальним закладам.
З метою захисту інтересів держави органами прокуратури області заявлено 15 позовів про визнання таких договорів недійсними та звільнення земельних ділянок загальною площею 1236 га., вартістю 47,3 млн. грн. За результатами судового розгляду позови задоволено та добровільно виконано.

VIII. Розгляд звернень громадян
Упродовж 2016 року органами прокуратури області вирішено 3848 звернень громадян та юридичних осіб, що на 16% менше ніж за аналогічний період минулого року. Задоволено 92 звернення (що складає 2,4% від вирішених).
Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування 2768, з них 77 задоволено.
З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства вирішено 207 звернень або 5%, з яких задоволено 2 звернення.
Відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора України 50% звернень спрямовано для вирішення до органів державної влади, контролю та інших установ.
Змінено підходи до особистого прийому громадян керівництвом прокуратури області та місцевих прокуратур.
Про виїзди в населені пункти працівниками місцевих прокуратур наперед оголошується по радіомовленню, через друковані засоби масової інформації. Налагоджена робота з особистого прийому громадян дає позитивні результати і є одним із чинників, які зумовили своєчасне реагування на порушення прав громадян та інтересів держави.
В цілому на особистому прийомі прийнято 2410 громадян, з них керівниками органів прокуратур – 429.
Окрім того, упродовж року органами прокуратури області розглянуто 74 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

IХ. Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено 2485 виступів, з них 1290 - працівниками апарату.
Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захисту економічних інтересів держави та соціально вразливих категорій населення, досягнення реальних результатів прокурорсько-слідчої діяльності.
Керівництвом прокуратури області проведено низку брифінгів з актуальних питань діяльності місцевих прокуратур, ювенальної юстиції, протидії незаконній рубці лісів, результатів представницької діяльності та протидії корупції.
Діють офіційні сторінки у соціальних мережах Facebook, Twitter, YouTube.
Оновлено персональний склад Консультативної ради при прокуратурі Хмельницької області.
З метою конструктивної співпраці з громадськістю, організовано зустрічі з представниками громадських організацій та активістами.
Прокуратура Хмельницької області

кількість переглядів: 2653