Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2015

Комплексно й системно протидіяти злочинності і корупції у всіх сферах, – О.Синишин (ФОТО)

    У прокуратурі Хмельницької області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів щодо стану попередження і протидії злочинності та корупції, у тому числі їх організованим формам.
    Участь у заході також взяли голова Хмельницької облдержадміністрації Михайло Загородний, голова обласної ради Іван  Гончар, голова апеляційного суду області Віктор Ковтун та військовий комісар Хмельницького обласного військового комісаріату Сергій Присяжнюк.
    Звертаючись до присутніх, прокурор області Олег Синишин підкреслив, що завдяки  належно скоординованим спільним  зусиллям правоохоронців, органів влади та місцевого самоврядування на Хмельниччині вдалось дещо знизити рівень злочинності на 10 тисяч населення порівняно із загальнодержавним, у тому числі тяжких злочинів, умисних вбивств, умисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, а також вчинених злочинів у стані алкогольного сп’яніння та групою осіб.
    Між тим, керівник відомства висловив стурбованість станом розкриття окремих категорій кримінальних правопорушень. Попри те, що у майже половині злочинів встановлено особи, які їх вчинили, нерозкритими залишаються два умисні вбивства, низка розбоїв та шахрайств.
    Особливо прокурор області наголосив на значній кількості злочинів проти власності, зокрема, крадіжок, розбоїв, грабежів, незаконного заволодіння транспортними засобами - їх у цьому році зареєстровано понад 5500. Він поставив вимогу правоохоронцям оперативного розкриття таких злочинів, притягнення винних до відповідальності та відшкодування потерпілим громадянам шкоди.
    Крім цього, прокурор області занепокоєний збільшенням удвічі кількості кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, ростом рівня рецидивної злочинності, невтішним станом із розшуку 298 осіб, які ухиляються від органів досудового розслідування або суду, та 112 безвісти зниклих.
    Він акцентував увагу всіх присутніх на недостатній роботі з викриття корупціонерів. Незважаючи на те, що до суду цьогоріч направлено 32 обвинувальних акти про вчинення 38 корупційних кримінальних правопорушень, 75 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, не виявлялись такі злочини серед державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування вищих категорій, працівників митної служби, у банківській системі, агропромисловому комплексі, сфері охорони довкілля, приватизації. Негайної активізації з цього питання потребує діяльність новоствореного управління протидії злочинності у сфері економіки УМВСУ в області.
    Також прокурор області наголосив на ще одному важливому чиннику у боротьбі зі злочинністю - протидії гральному бізнесу,  принциповій позиції під час досудового розслідування вказаних кримінальних правопорушень, за фактами яких уже зареєстровано 22 кримінальних провадження.
    Звернув увагу і на недопущенні надходження заборонених предметів у пенітенціарні установи, координації зусиль на виявленні та належному розслідуванні злочинів, пов’язаних з ухиленням від призову за мобілізацією, протидії хабарництву серед працівників військкоматів.
    Під час наради учасники висловили свої бачення вирішення окреслених питань і надали конструктивні пропозиції щодо ефективної протидії злочинності й корупції в регіоні.
    Наостанок Олег Синишин зазначив: «Необхідно комплексно та системно протидіяти злочинності та корупції у всіх сферах. Це наше спільне завдання і обов’язок. Адже на правоохоронних органах, влади та місцевого самоврядування лежить відповідальність за спокій в регіоні та порядок на вулицях».
    За результатами обговорення вищевказаних проблемних питань нарадою прийнято комплекс спільних узгоджених заходів для забезпечення належного захисту прав громадян та інтересів держави від злочинних посягань, притягнення винних до відповідальності.
 
                                                                                                 Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2416