Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.09.2017

Хмельницькою місцевою прокуратурою встановлено зловживання правом на безкоштовне отримання земельної ділянки

Конституцією України та Земельним кодексом України кожному громадянину гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки.
 

Так, згідно ст.121 Земельного Кодексу України громадяни України мають право на безкоштовну передачу їм земельних ділянок у визначених законом розмірах один раз для відповідного виду використання.
 

До прикладу, безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га.
 

Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.
 

За результатами вивчення стану законності у цій сфері Хмельницькою місцевою прокуратурою виявлено випадки зловживання окремими громадянами своїм конституційним правом.
 

Так, встановлено, що місцевий мешканець, приховуючи факт одержання землі в межах норм безоплатної приватизації, упродовж 2017 року тричі безоплатно отримав земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства загальною площею 6 га, розташовані на території Летичівського, Ярмолинецького та Городоцького районів, які відразу ж продав іншим особам.
 

Окрім цього випадку, виявлено аналогічні факти подачі до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області заяв на безоплатне одержання земельних ділянок ще шістьма особами, які раніше їх вже отримували.
 

Надані їм землі вони також відразу ж реалізували.
 

Як повідомив керівник місцевої прокуратури Валерій Заяц, за вказаним фактом прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів).
 

Проведення досудового розслідування доручено слідчому відділу Хмельницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.
 

Наразі вживаються заходи щодо встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2660