Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.08.2017

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у І півріччі 2017 року

Органами прокуратури Хмельницької області у І півріччі 2017 року  вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
 

З метою координації діяльності у протидії злочинності та корупції у прокуратурі області проведено 1 координаційну нараду керівників правоохоронних органів та такі ж наради на місцях, а також ряд спільних нарад з правоохоронними органами з різних питань прокурорської діяльності.
 

Про суттєві порушення законів, актуальні питання в регіоні, які вимагали компетентного реагування органів влади та місцевого самоврядування, прокуратурою області систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна державна адміністрація. Загалом органами прокуратури органам влади та місцевого самоврядування скеровано 66 таких інформацій.
 

Завдяки проведеній організаційній роботі досягнуто певних позитивних результатів на основних напрямах прокурорсько-слідчої діяльності.
 

І.  Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
 

Органами Національної поліції області упродовж I півріччя 2017 року здійснювалось досудове розслідування у 30 801 кримінальному провадженні.
 

Усього закінчено більше третини проваджень – 10 054 (32 %).
 

Скеровано до суду з обвинувальними актами 1 614 кримінальних проваджень, з яких 248 - з угодами.
 

Слідчими органів Національної поліції області за закінченими кримінальними провадженнями забезпечено відшкодування 11 % завданих злочинами збитків (5 343 тис. грн. із установлених 45 649 тис. грн.).
 

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області із 50 проваджень закінчено 23, з них 8 скеровано до суду з обвинувальними актами та 4 – із клопотаннями про звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, ч. 4 ст. 212-1 КК України та ст. 49 КК України.
 

У направлених до суду кримінальних провадженнях сума заподіяних збитків складає 16 017 тис. грн., з яких 2 996 тис. грн. відшкодовано, а також пред’явлено позови про стягнення 13 021 тис. гривень.
 

Управлінням Служби безпеки України в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 49 кримінальних провадженнях.
 

Закінчено розслідування у 12 кримінальних провадженнях. Так, до суду направлено 8 обвинувальних актів, у тому числі 1 з угодою про визнання винуватості, 2 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та 2 кримінальні провадження закрито.
 

Зокрема, з початку року СВ УСБ України в області розпочато розслідування у 13 кримінальних провадженнях за фактами участі громадян України у складі незаконних збройних формуваннях «ЛНР» та «ДНР», які є терористичними організаціями (ч. 1 ст. 258-3 КК України). За результатами розслідування кримінальних проваджень вказаної категорії до суду скеровано обвинувальні акти у 3 провадженнях, у яких здійснювалось спеціальне досудове розслідування та 2 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності.
 

Цьогоріч вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії злочинності та її організованим формам в регіоні.
 

Як результат, прокуратурою області скеровано до суду 5 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про вчинення злочинів у складі організованих груп (3 – злочини проти власності, 2 – злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів).
 

Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області вдалось забезпечити високий відсоток розшуку осіб, які ухиляються від органів досудового розслідування та суду, зокрема розшукано 159 з 483 осіб вказаної категорії (33 %).
 

Також  розшукано 101 з 228 безвісти зниклих осіб (44 %).
 
 
ІІ.  Протидія корупції
 

За результатами спільних заходів, вжитих працівниками органів прокуратури, поліції та служби безпеки в області, у першому півріччі 2017 року органами досудового розслідування розпочато 28 кримінальних проваджень про вчинення корупційних злочинів (10 – органами прокуратури, 18 – органами поліції), у яких 31 особі повідомлено про підозру.
 

Зокрема, викрито у вчиненні корупційних правопорушень 2 працівників поліції, виконувача обов’язків головного лікаря обласної психіатричної лікарні, лікаря ортопеда-травматолога міської поліклініки, державного виконавця, начальника центрального відділення поштового зв’язку, адміністратора відділу дозвільних процедур та начальника земельного відділу міських рад, голову та спеціаліста з питань комунальної власності та земельних відносин двох сільських рад, бухгалтера загальноосвітньої школи, коменданта Кам’янець-Подільського державного університету імені І. Огієнка, голову міської виборчої комісії тощо.
 

Суми неправомірної вигоди, у вимаганні та одержанні яких викрито посадовців, складають від 4 тис. до 80 тис. гривень.
 

Загалом розслідувано низку актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності: у сферах освіти, охорони здоров’я, бюджетній та земельних системах.
 

У першому півріччі 2017 року направлено до суду обвинувальні акти у 22 таких провадженнях, 8 – слідчими органів прокуратури, 14 – слідчими органів поліції, загалом стосовно 23 осіб.
 

Виявлялися резонансні корупційні правопорушення.
 

Так, викрито під час одержання неправомірної вигоди в розмірі 2 тис. доларів США голову сільської ради та посадовця землевпорядної організації за погодження дозвільної документації щодо виділення двох земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.
 

Також викрито начальника відділу земельних відносин виконавчого комітету однієї з міських рад об’єднаної територіальної громади, який вимагав з приватного підприємця передачі неправомірної вигоди в сумі 2 тис. доларів США за вирішення з уповноваженими особами питання щодо надання в оренду земельної ділянки комерційного призначення. Під час чергової зустрічі, після отримання частини визначеної ним суми в розмірі 6 тис. грн., начальника відділу правоохоронцями було затримано.
 

У вказаних кримінальних провадженнях досудове розслідування завершено, до суду скеровано обвинувальні акти.
 

Роботу правоохоронних органів спрямовано не лише на виявлення випадків одержання неправомірної вигоди, а й на фіксування фактів її надання.
 

Зокрема, викрито факт передачі неправомірної вигоди в сумі 3 тис. доларів США особі за вплив на прийняття позитивного рішення посадовцями Управління ДАБІ в області щодо реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт.
 

Також після передачі неправомірної вигоди затримано особу, яка передала працівникам поліції неправомірну вигоду в сумі 200 Євро за уникнення від відповідальності за вчинене адміністративне правопорушення, передбачене ст. 130 КУпАП.
 

Повідомлено про підозру за ч.4 ст.27, ч.2 ст. 15 ч. 1 ст. 369 КК України особі, яка підбурила громадянина до передачі  неправомірної вигоди в сумі 1,5 тис. доларів США до надання неправомірної вигоди оперуповноваженому УЗЕ в Хмельницькій області ДЗЕ НП України.
 

Вказані кримінальні провадження з обвинувальними актами скеровано до суду.
 

Також, продовжується робота органів прокуратури, служби безпеки та органів поліції з протидії корупційним злочинам серед правоохоронців.
 

Зокрема, спрямовано до суду обвинувальний акт стосовно інспектора  з дорожнього нагляду Ярмолинецького ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області, який одержав  неправомірну вигоду у розмірі 8 тис. грн. за вирішення питання про не направлення до суду протоколу про скоєння її чоловіком адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП та повернення автомобіля і документів на нього.
 

Також до суду скеровано обвинувальний акт стосовно оперуповноваженого сектору кримінальної поліції Зарічанського відділення поліції Хмельницького відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області, який одержав неправомірну вигоду в розмірі 3,5 тис. грн., за вплив на прийняття особою, уповноваженою на виконання функцій держави – слідчим Зарічанського ВНП ХВП ГУНП в Хмельницькій області про закриття кримінального провадження за фактом вчинення крадіжки.
 

Водночас, робота на вказаному напрямі триває. Ще у 7 кримінальних провадженнях, що розслідуються, 7 особам повідомлено про підозру у вчиненні корупційних злочинів.
 

За принципової позиції державних обвинувачів в суді доведено вину 11 корупціонерів, 2 особи засуджено до реальної міри покарання у виді обмеження волі, а іншим призначено штраф в межах санкцій статей.
 
 
За результатами роботи міжвідомчих робочих груп з виявлення та фіксування адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, створених наказом прокурора області та т.в.о. начальника УЗЕ в Хмельницькій області ДЗЕ Національної поліції України, працівниками УЗЕ в області за 6 місяців поточного року складено протоколи про вчинення 162 адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, стосовно 88 осіб.
 

За результатами їх судового розгляду за участі прокурорів до відповідальності за вчинення 93 правопорушень притягнуто 49 осіб: 5 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 19 депутатів місцевих рад та 25 посадовців юридичних осіб публічного права. Усіх 49 осіб притягнуто до відповідальності за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.
 

На виконання вимог ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», органами прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування внесено 97 подань з метою встановлення причин та умов, які сприяли допущенню порушень вимог цього Закону, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 35 посадових осіб, у тому числі 2 звільнено та вжито заходів до усунення порушень вимог цього Закону.
 
ІІІ.  Стан законності при провадженні досудового слідства слідчими слідчого відділу прокуратури області
 

Діяльність слідчих органів прокуратури спрямована на розслідування кримінальних проваджень, у тому числі про корупційні правопорушення, вчинених правоохоронцями, забезпечення невідворотності їх покарання, захист інтересів потерпілих від злочинних посягань.
 

Забезпечено належну оперативність досудового розслідування.
 

З-поміж розслідуваних 196 кримінальних проваджень слідство у 83 закінчено з прийняттям відповідних рішень, у тому числі 68 закрито.
 

Забезпечено якісне і оперативне розслідування, за наслідками якого у поточному році обвинувальні акти слідчим прокуратури не поверталися, виправдувальні вироки не виносилися, провадження за реабілітуючими підставами не закривалися, а в ході слідства забезпечено повне відшкодування встановлених збитків.
 

До суду скеровано 15 обвинувальних актів, з яких 8 - про корупційні правопорушення, їх питома вага складає 53 %, проти 42,7 % по державі.
 
Зокрема, до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 7 - працівників органів поліції, заступника начальника одного з управлінь Хмельницької міської ради, двох фізичних осіб, 1 - у бюджетній сфері, 2 - у земельній сфері та 7 - загально кримінальні провадження, з яких 1 стосовно - ОЗГ. 
 

Підвищено ефективність підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими прокуратури.
 
Доведено вину обвинувачених у 5 кримінальних провадженнях, 7 осіб засуджено до міри покарання у вигляді штрафу.
 

ІV.  Стан законності у сфері кримінального судочинства
 

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання державного обвинувачення в судах.
 

Прокурорами підтримано державне обвинувачення у 1 388 кримінальних провадженнях, з яких у 985 з ухваленням вироків.
 

На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 106 апеляційних скарг, з яких 97, у тому числі подані торік, наразі  розглянуті та задоволені.
 

V.  Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
 

Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
 

За результатами розгляду 226 документів реагування до відповідальності притягнуто 126 працівників кримінально-виконавчої служби, органів національної поліції та інших посадових осіб. Із штрафних приміщень установ виконання покарань звільнено 1 незаконно утримувану особу. На виконання вказівки прокуратури області із Хмельницького слідчого ізолятора звільнено незаконно утримуваного ув’язненого.
 

З метою захисту трудових прав засуджених внесено відомості до ЄРДР за фактами грубого порушення законодавства про працю посадовими особами ДП «Підприємство Замкової ВК № 58» та ДП «Підприємство Ізяславської ВК № 31» (ч. 1 ст. 172, ч. 1 ст. 175 КК України).
 

Також прокуратурою області внесено відомості до ЄРДР за ч. 1 ст. 212 КК України за фактом умисного неперерахування до бюджету службовими особами ДП «Підприємство Шепетівської ВК (№ 98)» податку з доходів фізичних осіб в сумі понад 1,2 млн. гривень.
 

Крім того, у ході роботи щодо протидії корупційним проявам серед працівників кримінально-виконавчої служби розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 307 КК України стосовно працівника Державної установи «Шепетівська виправна колонія (№ 98)», який намагався пронести на охоронювану територію колонії наркотичну речовину, а також кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно начальника відділення Державної установи «Райківецька ВК (№ 78)», який отримав неправомірну вигоду в сумі 15 тис. грн.  з метою оформлення відповідних документів для позитивного розгляду комісією установи питання щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання засудженого.
 

Рішеннями господарського суду Хмельницької області від 24.01.2017 та 17.02.2017 задоволено позови прокуратури області та визнано недійсними договори, за умовами яких кримінально-виконавчими установами області незаконно відчужено землі державної форми власності приватним агровиробникам. Земельні ділянки, оціночна вартість яких складає понад 5,7 млн. грн. повернуто Замковій ВК № 58 та Ізяславській ВК № 31.
 

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 

Майже утричі зменшилась смертність серед в’язнів, які утримуються у виправних установах та слідчому ізоляторі (з 8 у минулому році до 3 у поточному році).
 

Не допущено росту кількості засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають у розшуку (44 – у 2016 році, 44 – у 2017 році).
 

Завдяки вжитим заходам покращено якість роботи оперативних підрозділів виправних установ та слідчого ізолятора щодо перекриття каналів надходження до охоронюваних зон заборонених предметів. Так, не допущено потрапляння на охоронювані території установ наркотичних речовин та колюче-ріжучих предметів.

VI.  Представницька діяльність на захист інтересів держави
 

Органами прокуратури області активно вживаються заходи представницького характеру щодо захисту інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень.
 

Так, з метою захисту інтересів держави органами прокуратури області у І півріччі 2017 року пред’явлено позови на суму 302 млн. грн., майже дві третини з яких уже задоволено судами, а понад 9,6 млн. грн. – добровільно сплачено відповідачами.  Повернуто та попереджено незаконне надання майже 7 тис. га земель. В ході представництва інтересів держави розпочато 50 кримінальних проваджень.
 
Встановлено низку порушень вимог законодавства при відчуженні майна та розпорядженні земельними ділянками державних та комунальних підприємств.
 

У зв’язку з цим, заявлено 5 позовів на суму понад 1 млн. грн., які стосувались повернення майна та земельних ділянок площею 7,35 га комунальних та державних підприємств.
 
 
Завдяки втручанню органів прокуратури захищаються інтереси держави в частині відшкодування збитків, завданих від використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів.
 
 
За такими фактами прокурорами пред’явлено 17 позовів на суму 2,26 млн. грн., з яких 14 на суму 1,13 млн. грн. судами розглянуто та задоволено. 
 
 
Прокурори реагують на факти бездіяльності органів місцевого самоврядування щодо належного контролю за сплатою до бюджету замовниками будівництва коштів пайової участі на розвиток інфраструктури.
 
 
Усього цьогоріч судами задоволено 11 таких позовів прокурорів про стягнення коштів пайової участі на суму 5,7 млн. гривень.
 

Активно вживались заходи з оскарження судових рішень. Ініційовано перегляд в апеляційному та касаційному порядку 34 рішень судів, задоволено 9 скарг.
 

Забезпечено реальне виконання судових рішень, постановлених у справах за позовами прокурорів, на уму 237 млн. грн., що становить 53,6 % від сум за рішеннями, що підлягали виконанню; попереджено незаконне надання чи повернуто більше 6,5 тис. га земель. За наслідками вивчення виконавчих проваджень прокурорами в порядку відомчого контролю внесено 45 скарг на неправомірні дії чи бездіяльність державних виконавців (усі розглянуто та задоволено).
 


VII.  Діяльність органів прокуратури у сфері ювенальної юстиції
 

У І півріччі 2017 року органами поліції стосовно неповнолітніх розпочато 247 кримінальних проваджень, досудове слідство закінчено у
91 провадженні, з них до суду з обвинувальними актами направлено 87,  закрито - 3.
 

З угодами про примирення та визнання винуватості скеровано до суду 3 обвинувальні акти.
 

Забезпечено дотримання прав неповнолітніх при проведенні оперативно-розшукової діяльності та здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх. 
 

З метою захисту інтересів держави в сфері охорони дитинства використовувались засоби представницького характеру.
 

Прокурорами заявлено до суду 28 позовів на суму 16 млн. грн., з яких 11 позовів на суму 9,8 млн. грн. розглянуто та задоволено судом. У добровільному порядку відшкодовано 1,3 млн. грн., реально виконано рішень судів на суму 8 млн. гривень. Звільнено та повернуто державі 153 га земель.
 

За результатами вивчення стану законності у сфері охорони дитинства розпочато 8 кримінальних проваджень.
 

Приділялась увага захисту інтересів держави при використанні  бюджетних коштів у сфері охорони дитинства.
 

Реагуючи на порушення при здійсненні державних закупівель товарів, робіт та послуг для потреб дитячих закладів, прокурорами заявлено 6 позовів про визнання недійсними договорів поставки продукції, які розглянуто та задоволено, попереджено незаконні видатки з місцевого бюджету на суму 660 тис. гривень.
 

Встановлено низку порушень при використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності та надані у користування професійно-технічним та загальноосвітнім навчальним закладам.
 

З метою захисту інтересів держави органами прокуратури області пред’явлено 10 позовів про визнання таких договорів недійсними та звільнення земельних ділянок площею 377 га. вартістю 9,9 млн. гривень.
 

За результатами судового розгляду 4 позови задоволено та добровільно виконано на суму 3,7 млн. грн., землі звільнено та повернуто державі.
 

VIII.  Розгляд звернень громадян
 

У І першому півріччі 2017 року органами прокуратури області вирішено 1 401 звернення громадян та юридичних осіб, що на 30 % менше ніж за аналогічний період минулого року. Задоволено 30 звернень (що складає 2,1 % від вирішених).
 

Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування 921, з них 26 задоволено.
 

З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства вирішено 158 звернень або 11,2 %, з яких задоволено 1 звернення. 
 

Відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора, 50 % звернень спрямовано для вирішення до органів державної влади, контролю та інших установ. 
 

Змінено підходи до особистого прийому громадян керівництвом прокуратури області та місцевих прокуратур.
 

Про виїзди в населені пункти працівниками місцевих прокуратур наперед оголошується по радіомовленню, через друковані засоби масової інформації. Налагоджена робота з особистого прийому громадян дає позитивні результати і є одним із чинників, які зумовили своєчасне реагування на порушення прав громадян та інтересів держави.
 

Загалом на особистому прийомі прийнято 846 громадян, з них керівниками органів прокуратур – 102.
 

Крім того,  органами прокуратури області розглянуто 43 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».
 

IХ.  Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
 

З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено 1 684 виступи, з них 747 - працівниками апарату.
 

Суттєво збільшилась кількість публікацій в Інтернет-виданнях (975 проти 460) та друкованих ЗМІ (298 проти 230).
 

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захисту економічних інтересів держави, висвітлення реальних результатів прокурорсько-слідчої діяльності.
 

При цьому, ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури. Діють офіційні сторінки у соціальних мережах Facebook, Twitter, YouTube.
 

На офіційному веб-порталі Генеральної прокуратури України розміщено 160 повідомлень прокуратури області.
 

Керівництвом прокуратури області проведено брифінг з питань організації роботи щодо протидії організованій злочинності на території Хмельниччини.
 
 
Прокуратура Хмельницької області
 

кількість переглядів: 2549