Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.02.2017

За втручання прокуратури на Хмельниччині припинено незаконне користування більше 150 га землі вартістю понад 5 млн грн

Під час розгляду справи господарським судом Хмельницької області за позовною заявою Хмельницької місцевої прокуратури добровільно розірвано договір, на підставі якого незаконно використовувалась земельна ділянка державної власності.


Про це повідомив керівник місцевої прокуратури Валерій Заяц.


Підставою для пред’явлення позову стало виявлення факту неправомірної передачі великої площі земель, які перебувають у постійному користуванні державного сільгосппідприємства, що знаходиться в підпорядкуванні Національної академії аграрних наук України, комерційному суб’єкту.


Встановлено, що в квітні 2014 року між вказаним сільгосппідприємством та фермерським господарством укладено договір виробництва сільськогосподарської продукції.


Відповідно до умов зазначеного правочину, державне підприємство передало приватному агровиробнику у користування 150 гектарів землі.


Проте, зміст цієї угоди суперечить нормам чинного законодавства, оскільки по своїй суті є договором оренди землі.


Плата за землю, передбачена спірною угодою, була нижчою, ніж встановлена на законодавчому рівні. Тому, держава недоотримала значні кошти за її використання.


Крім того, ці землі, які призначені для проведення наукових досліджень з метою розвитку аграрного сектору держави, фактично використовувались суб’єктами господарювання з метою отримання прибутку.


Також, як з’ясувалось, зазначений договір укладено з метою приховування орендних відносин, скільки він містить усі істотні умови договору оренди землі.


Відтак, під час розгляду справи в суді відповідачами добровільно припинено договірні зобов’язання, а земельна ділянка вартістю більше 5 мільйонів гривень має бути звільнена незаконним користувачем.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1972