Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.12.2016

Олег Синишин: «Наступальна боротьба з корупцією – спільне завдання правоохоронних органів Хмельниччини» (ФОТО)

«При доступі до соціальних благ завжди виникає спокуса використати їх в особистих інтересах, будь-яка людина, яка наділена владою, схильна скористатися нею», - розпочав свій брифінг прокурор області із вислову правника XVIII століття Шарля Луї де Монтеск’є.


Враховуючи це, прокуратурою Хмельниччини, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, постійно проводиться активна робота по боротьбі з корупційними проявами, передусім серед правоохоронців та осіб, уповноважених на виконання функцій держави.


Упродовж 11 місяців 2016 року усіма органами досудового розслідування області розпочато 30 кримінальних проваджень про вчинення корупційних злочинів, у яких особам повідомлено про підозру.



Далі керівник прокуратури зупинився на категоріях осіб, яких викрито у вчиненні корупційних злочинів.


«Це працівники поліції, державної фіскальної та міграційної служби, адвокати, посадовці Держгеокадастру та органів юстиції, державної архітектурно-будівельної інспекції, органів місцевого самоврядування, медичної та освітянської  сфери тощо» - відмітив він – «Якраз ті, хто за своїм покликанням мали б захищати інтереси громадян».

Переважна більшість викритих корупційних злочинів пов’язані із наданням неправомірної вигоди, а її суми коливаються від 1  до 250 тисяч гривень.

Олег Синишин звернув увагу, що усім злочинцям-корупціонерам судом обрано міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою з передбаченою законодавством можливістю внесення застави та відсторонено їх від займаних посад.


«За рішеннями судів корупціонерами, за те, щоб вийти з-під варти, сплачено понад півтора мільйона гривень застави», - підкреслив він. 


Зусилля слідчих та процесуальних прокурорів спрямовувались на оперативне завершення слідства у кримінальних провадженнях про корупційні злочини. До суду уже направлено обвинувальні акти у 31 кримінальному провадженні. 

Посилено протидію корупційним проявам також серед правоохоронців.


«Всі розуміємо, як це негативне явище, саме в їх рядах, шкодить авторитету усієї правоохоронної системи», - сказав прокурор Хмельниччини.


Далі він навів статистичні дані та конкретні приклади.


Прокуратурою області до суду скеровано 12 обвинувальних актів стосовно працівників правоохоронних органів.


У серпні цього року завершено слідство та направлено до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх старших оперуповноважених, майорів Хмельницького відділу поліції, які одержали 300 доларів США неправомірної вигоди за перекваліфікацію злочину з більш тяжкого на менш тяжкий. Слідчими прокуратури, спільно з працівниками ВБКОЗ УСБ України в області вказані працівники поліції затримані.


У жовтні скеровано до суду обвинувальний акт стосовно слідчого Ярмолинецького відділу поліції, який одержав 3000 гривень неправомірної вигоди за вплив на уповноважену особу правоохоронного органу при прийнятті нею рішення щодо направлення обвинувального акту до суду.


«Викриваються прояви корупції і серед адвокатів, які при виконанні свого професійного обов’язку пропонують своїм клієнтам «вирішити питання» не юридичним шляхом, а за гроші, для нібито передачі представникам судових та правоохоронних органів», - висловив занепокоєння Олег Синишин.


У серпні цього року слідчим відділом прокуратури Хмельницької області, спільно зі співробітниками ВБКОЗ управління СБУ в області затримано адвоката, який  підбурював обвинувачену у іншому кримінальному провадженні до надання неправомірної вигоди у сумі 10 000 доларів США, особам, які займають відповідальне становище, за зміну обвинувачення у кримінальному провадженні та винесення судом їй вироку за менш тяжкий злочин.


У цьому році прокуратурою області уже скеровано до суду обвинувальний акт щодо адвоката, який  підбурював клієнта до надання неправомірної у сумі 3 тисячі гривень службовій особі за вирішення питання із слідчим суддею міськрайонного суду про накладення арешту на спірний автомобіль. 


«Роботу правоохоронних органів було спрямовано не лише на виявлення випадків одержання неправомірної вигоди, а й на фіксування фактів її надання», - наголосив прокурор області.


Завершено розслідування виявлених працівниками прокуратури області та служби безпеки систематичних фактів надання та одержання неправомірної вигоди керівником районного відділу Державної реєстраційної служби. Встановлено, що упродовж тривалого часу діяла напрацьована схема «пришвидшеної» реєстрації договорів оренди земельних ділянок одному із агрохолдингів. За це посадовець отримував від агрохолдингу 200 гривень за кожен договір. Всього слідством доведено, що за першочергову реєстрацію 254 таких договорів він одержав майже 40 тисяч гривень неправомірної вигоди.


Хабарника та хабародавця затримано під час отримання чергової частини хабара. На даний час триває судовий розгляд. 


«Робота не згортається. Лише за три останніх тижні листопада вдалось викрити п’ять фактів, пов’язаних із одержанням та наданням неправомірної вигоди», - підкреслив  керівник прокуратури.


Далі він відмітив, що інформація щодо розповсюджених фактів хабарництва серед посадовців державної архітектурно-будівельної інспекції неодноразово викликала засудження та невдоволення суспільства, а викриття вигаданих ними схем одержання та передачі неправомірної вигоди посадовцям вимагає кропіткої та узгодженої роботи усіх правоохоронних органів.


І навів приклади: завдяки професійно проведеним слідчим діям  прокуратурі області спільно з службою безпеки в області вдалось викрити протиправну діяльність групи осіб, яка займалась вимаганням неправомірної вигоди з  підприємців та громадян за «вирішення питань», пов’язаних з оформленням дозволів в Управлінні державної архітектурно-будівельної інспекції в області. Лише під час однієї із таких зустрічей цими особами мешканцю міста було вказано на необхідність надання і обов’язкову передачу через визначеного посередника 1700 доларів США для успішного погодження і реєстрації декларації та документації щодо реконструкції об’єкта нерухомості. Під час одержання чергової частини хабара в розмірі 900 доларів США вказаних осіб затримано на «гарячому», а кошти вилучено. Слідство триває.


Працівниками Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури, у взаємодії зі співробітниками Управління захисту економіки в області Національної поліції України затримано під час отримання неправомірної вигоди у сумі 1000 доларів США головного інспектора будівельного нагляду Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області. За вказаним фактом Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України.


«Мають місце факти вимагання грошей в соціально незахищених категорій населення медичними працівниками, що викликає неабияке обурення громадян», - продовжив Олег Синишин.


За безпосередньої участі працівників Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури, у взаємодії зі співробітниками Служби безпеки в області 15.11.2016 під час отримання чергового хабара затримано голову лікарської консультативної комісії Кам’янець-Подільського району, яка одержала неправомірну вигоду в розмірі 300 доларів США за сприяння в отриманні групи інвалідності. Крім того, під час особистого обшуку у затриманої виявлено ще 3050 доларів США, 26000 гривень та список громадян, яким планувалось встановлення групи інвалідності.


Прокурор області навів  один з останніх фактів хабарництва, вчинений  працівниками  органів  юстиції.


Зокрема, 24.11.2016 року за участі працівників Шепетівської місцевої прокуратури у взаємодії зі співробітниками Управління захисту економіки в області, викрито протиправну корупційну діяльність начальника Ізяславського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в області, який вимагав та отримав від одного із керівників підприємств неправомірну вигоду в розмірі 3000 гривень за ненакладення арешту на банківські рахунки підприємства. За вказаним фактом Шепетівською місцевою прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України.


«Логічним завершенням кримінального провадження має стати винесення обвинувального вироку судом. Тому особливу увагу органи прокуратури приділяють доведенню вини корупціонерів у судах та призначенню їм справедливого покарання», - наголосив він.


За принципової позиції державних обвинувачів цього річ в суді доведено вину 20 корупціонерів, 4 особи засуджено до реальної міри покарання у виді позбавлення та обмеження волі.


Апеляційним судом Хмельницької області залишено в силі вирок Хмельницького міськрайонного суду, яким визнано винним та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з роботою в органах державної влади, строком на 3 роки та з конфіскацією майна, начальника відділу Держземагентства у Ярмолинецькому районі, який одержав 12 тисяч доларів США за сприяння у передачі в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.


Хмельницьким міськрайонним судом до 5 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади в органах державної влади строком на 2 роки та з конфіскацією майна засуджено заступника начальника Управління Держпраці в Хмельницькій області, який  вимагав та одержав від директора одного з комунальних підприємств неправомірну вигоду в сумі 10 000 гривень.


Не зупиняється робота правоохоронних органів й щодо протидії корупції адміністративно-правовими засобами.


Правоохоронними органами області за 11 місяців 2016 року складено і направлено до суду 64 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, за якими  до відповідальності притягнуто 47 осіб.


В органи влади та місцевого самоврядування внесено 193 подання, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 56 посадовців.


Підсумовуючи, очільник прокуратури області наголосив, що боротьба з корупцією не припиниться. І закликав громадян звертатись до правоохоронців за кожним фактом вимагання хабара.


«Реакція правоохоронців буде миттєвою!», - запевнив прокурор області.
 
Прес служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2654