Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.08.2016

На Хмельниччині громадянами незаконно приватизовано землі кар’єрів вартістю 3,5 млн грн (ФОТО)

    Прокуратурою Хмельницької області виявлено факт незаконного надання у приватну власність для ведення особистого селянського господарства 12 га земель, розташованих на території колишніх кар’єрів.
    Встановлено, що декілька років тому службові особи Держкомзему у Дунаєвецькому районі та райдержадміністрації, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах 6 осіб, підробили офіційні документи про нібито перебування земельних ділянок  у складі земель сільськогосподарського призначення. Надалі, на підставі цих документів,  передали землі безоплатно у приватну власність вказаним громадянам по 2 га кожному.
    Хоча насправді посадовці достовірно знали, що землі мають промислове призначення, на них розміщені недіючі кар’єри з видобування каменю та піску. А відтак за законом землі промисловості не підлягають приватизації, вони можуть передаватися в користування лише на орендних умовах при сплаті відповідної плати до місцевого бюджету.
    Більше того, як підтверджує фото, кам’яниста поверхня фактично унеможливлює використання землі для сільгоспробіт. А це свідчить про відсутність намірів у громадян вирощувати на них сільськогосподарську продукцію.
    Унаслідок протиправних дій посадовців із державної власності незаконно вибули 12 га земель промисловості орієнтовною нормативною грошовою оцінкою близько 3,5 млн гривень.
    За вказаним фактом зловживання службовими особами Держкомзему і РДА службовим становищем та службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки,  прокуратурою області зареєстровано кримінальне провадження  за    ч. 2 ст. 364 і ч.2 ст. 366 КК України. Досудове розслідування доручено органам поліції.
    Одночасно прокуратурою області вирішується питання про повернення державі цих земель засобами представництва.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2537