Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.08.2016

Прокуратура Хмельницької області, відповідно до ст.6 Закону України "Про прокуратуру", інформує про результати діяльності у І півріччі 2016 року (ІНФОГРАФІКА)


 
    Органами прокуратури Хмельницької області вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, протидію тероризму та сепаратизму, посилення протидії корупції.
    Зусилля правоохоронних органів області щодо боротьби зі злочинністю узгоджено на координаційній та міжвідомчій нарадах за участі керівників правоохоронних органів та державної влади.
    Про суттєві порушення законів, актуальні питання в регіоні, які вимагали компетентного реагування органів влади та місцевого самоврядування, прокуратурою  області та місцевими прокуратурами систематично інформувались Хмельницька обласна та місцеві ради, а також Хмельницька обласна і районні державні адміністрації. Загалом прокурорами  скеровано 24 інформації про результати діяльності.
    Завдяки проведеній організаційно-практичній роботі досягнуто певних позитивних напрацювань.
 
І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
    Прокурорами здійснювалось процесуальне керівництво у 25 779 кримінальних провадженнях, розслідуваних  органами Національної поліції області. Закінчено третину – 9 036 (35%). Скеровано до суду з обвинувальними актами 1 578 кримінальних проваджень, з яких кожне шосте - з угодами (253).
    Забезпечено відшкодування 22,6% завданих злочинами збитків (3629 тис. грн. із установлених 16059 тис.грн.).
    Слідчими слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби в області із 57 проваджень закінчено 20, з них 8 надіслано до суду з обвинувальним актом та 1 – із клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України.
    З числа направлених до суду кримінальних проваджень сума заподіяних збитків складає 648 тис. грн., про відшкодування яких пред’явлено позов.
    Управлінням СБУ в області здійснювалось досудове розслідування у 47 кримінальних провадженнях, у яких 19 особам повідомлено про підозру.
    Зокрема, проводилось розслідування у 11 кримінальних проваджень за фактами участі громадян України у складі незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР», які є терористичними організаціями, за ч. 1 ст. 258-3 КК України. За результатами їх розслідування до суду скеровано обвинувальні акти у 4 провадженнях, в тому числі в 3 проводиться спеціальне судове провадження, а у 7-ми  -  особам повідомлено про підозру та оголошено їх у розшук.
    У першому півріччі 2016 року до прокуратури області надійшло 26 запитів іноземних компетентних органів в порядку міжнародного співробітництва у кримінальних провадженнях.
    Органами досудового розслідування області підготовлено та направлено до центральних органів України 2 запити про видачу осіб, затриманих за кордоном, один з яких задоволено.
    На території області затримано особу, яка розшукується іноземними державами у зв’язку із вчиненням кримінальних правопорушень за межами України.
    Порушень меж кримінальної відповідальності виданих в Україну осіб, прав громадян і юридичних осіб при наданні та отриманні міжнародної правової допомоги у кримінальному провадженні не допущено.
 
ІІ. Протидія корупції
    За результатами спільних заходів, вжитих працівниками  органів прокуратури, поліції та служби безпеки в області, у першому півріччі 2016 року органами досудового розслідування розпочато  23 кримінальних провадження про вчинення корупційних злочинів, у яких особам повідомлено про підозру.
    Зокрема, викрито у вчиненні корупційних правопорушень заступника начальника одного з відділів поліції, поліцейського взводу супроводу, головного спеціаліста відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення Головного управління Держгеокадастру в області, заступника начальника Управління Держпраці в області, головного державного ревізора-інспектора ДПІ у м.Хмельницький, начальника територіального підрозділу УДМС в області, адвоката та інших.
    Дві третини розпочатих кримінальних проваджень – щодо вимагання та одержання неправомірної вигоди. Сума хабарів, у вимаганні та одержанні яких викрито посадових осіб, складає від 1 тисячі до 64 тисяч гривень.
    
    За шість місяців направлено до суду обвинувальні акти у 21 провадженні (з них 12 – слідчими органів прокуратури, 9 – слідчими органів поліції) стосовно 26 осіб.
    Виявлялися резонансні корупційні правопорушення, обвинувальні акти щодо яких  направлено до суду.
    Так, прокуратурою області за співпраці з Управлінням Служби безпеки України в області повідомлено про підозру головному спеціалісту відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, який за пособництва іншої особи вимагав та одержав  неправомірну вигоду у сумі 64 000 грн. за вплив на прийняття уповноваженою посадовою особою рішення про передачу у власність громадян земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства загальною площею 8 гектарів.
    Посилено протидію корупційним злочинам серед працівників правоохоронних органів.
    До суду скеровано 9 обвинувальних актів стосовно правоохоронців, в тому числі заступника начальника відділення поліції, оперуповноважених колишнього міськвідділу міліції, працівників поліцейського взводу супроводу, кримінально-виконавчої інспекції, цивільного захисту, органів міграційної та фіскальної служби.
    За принципової позиції прокурорів у суді уже доведено вину 9 осіб у вчиненні корупційних кримінальних правопорушень, до реальної міри покарання засуджено осіб у 2 кримінальних провадженнях. Ще 31 кримінальне провадження про корупційні злочини розглядається у судах області.
    Вжито додаткових заходів щодо посилення протидії корупції адміністративно-правовими засобами.
    За результатами роботи  правоохоронними органами складено і направлено до суду 45 протоколів про адміністративні правопорушення, з них органами: прокуратури – 37, СБУ – 2, поліції – 6.
    Найбільше правопорушень виявлено у бюджетній сфері, у галузях земельних правовідносин, охорони здоров’я та довкілля, освіти.
    
    За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 36 корупціонерів: 20 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 1 працівник кримінально-виконавчої служби, 1 працівник державної лісової охорони, 14 посадовців юридичних осіб публічного права, на яких загалом накладено 92 тис. грн. адміністративних стягнень.
    Складено 1 протокол про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, посадовою особою 3 категорії (посадова особа органів місцевого самоврядування), винну особу притягнуто до відповідальності.
    За порушення обмежень щодо неповідомлення про конфлікт інтересів до відповідальності притягнуто 24 посадових особи, 1 особу притягнуто за порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунка, 8 осіб за порушення вимог щодо фінансового контролю та 3 особи за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.
    
    Активно впроваджується виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції».
    Органами прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування внесено 74 подання з метою встановлення причин та умов, які сприяли допущенню порушень цього закону, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 32 посадових особи.
    Ведеться активна робота із забезпечення вимог закону щодо внесення осіб, притягнутих до кримінальної чи адміністративної відповідальності за вчинення корупційних чи пов’язаних з корупцією правопорушень, до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.
 
ІІІ. Стан законності при провадженні досудового слідства слідчими слідчого відділу прокуратури області
    Діяльність слідчих органів прокуратури спрямовується на розслідування кримінальних проваджень, в тому числі про корупційні правопорушення, вчинених правоохоронцями, забезпечення невідворотності їх покарання, додержання при цьому конституційних прав громадян, захист інтересів потерпілих від злочинних посягань.
    Забезпечено належну оперативність досудового розслідування. З розслідуваних 148 кримінальних проваджень слідство у 80 закінчено з прийняттям відповідних рішень (питома вага 54,1%, на 5,4% вища від загальнодержавної).
    
    До суду передано 21 обвинувальний акт (12 про корупційні правопорушення), що на 75% більше ніж торік (12), ще у 4 кримінальних провадженнях особам повідомлено про підозру і готуються обвинувальні акти для направлення їх до суду.  Питома вага направлених до суду обвинувальних актів є найбільшою по державі та становить 26,3%.
Дані щодо питомої ваги кримінальних проваджень,направлених до суду з обвинувальними актами, у розрізі областей (%)
   
 Особлива увага приділяється протидії корупції. До суду скеровано обвинувальні акти у 12 провадженнях про корупційні правопорушення, ще у 2 провадженнях 3 особам оголошено про підозри.
    Також, посилено протидію правопорушенням серед правоохоронців. До суду стосовно них скеровано 16 обвинувальних актів, з яких 54% злочини про одержання неправомірної вигоди, кожне третє за фактами перевищення влади або службових повноважень.
 
ІV. Стан законності у сфері кримінального судочинства
    Зусилля органів прокуратури під час судового розгляду кримінальних проваджень спрямовані на забезпечення невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави.
    Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання державного обвинувачення в судах.
    Прокурорами підтримано державне обвинувачення у 1484 кримінальних провадженнях, з яких з ухваленням вироків – у 1021.
    На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 106 апеляційних скарг. 97 апеляційних скарг, у тому числі попереднього року, на цей час розглянуті та задоволені.
 
V. Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
    Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
    За результатами розгляду 193 документів реагування до відповідальності притягнуто 97 працівників кримінально-виконавчої служби та органів внутрішніх справ. Із штрафних приміщень установ виконання покарань звільнено 2 незаконно утримувані особи.
    Крім того, органами прокуратури області складено та направлено до суду 2 протоколи про вчинення працівниками поліції і кримінально-виконавчої служби адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 172-5 КУпАП. Їх незаконні дії були пов’язані із доставлянням на територію виправної колонії та ІТТ заборонених предметів – мобільних телефонів.
    Прокуратурою встановлено факт незаконного, з перевищенням службових повноважень, затримання громадянина працівниками управління патрульної поліції в м.Хмельницький із безпідставним застосуванням до нього фізичної сили та спецзасобів. У кримінальному провадженні за вказаним фактом за ч. 2   ст. 365 КК України слідчими прокуратури області проводиться досудове розслідування.
    Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
    Завдяки вжитим заходам адміністраціями виправних колоній забезпечено перекриття каналів надходження до установ заборонених предметів. Упродовж півріччя виявлено удвічі менше таких предметів у зонах, що охороняються.
    Знизився пенітенціарний рецидив серед засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі (15 злочинів у 2015 році, 13 у 2016 році).
 
VI. Стан роботи  з представництва інтересів громадянина та держави в суді
    Органами прокуратури області активно вживаються заходи представницького характеру щодо захисту інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень.
    Так, у поточному році прокурорами пред’явлено позовів на суму близько 192 млн. грн., судами задоволено 81 позов на суму 48 млн. грн., відповідачами добровільно відшкодовано за закритими справами майже 200 тис. гривень.
    
    Вступили у законну силу у поточному році судові рішення за позовами прокурорів на суму понад 33,5 млн. грн., забезпечено їх реальне виконання на суму майже 26 млн. грн., що становить 89,4%. Загалом з урахуванням рішень минулих років, у 2016 році виконано судових рішень на 53,2 млн. гривень.
    При здійсненні представницької діяльності прокурорами розпочато 77 кримінальних проваджень.
    
    Значна увага приділялась захисту бюджетної системи держави. На вказаному напрямку органами прокуратури області розпочато 24 кримінальних провадження, до суду пред’явлено позовів на суму 4,1 млн. грн., з яких задоволено на суму 1,8 млн. гривень.
    Реагуючи на порушення при сплаті коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів, органами прокуратури області зареєстровано 3 кримінальних провадження, заявлено 4 позови на суму 5,8 млн. грн. про стягнення заборгованості за укладеними договорами, з яких уже розглянуто та задоволено на суму 1,6 млн. гривень.
    У сфері державної та комунальної власності за позовами органів прокуратури області судами відкрито провадження на загальну суму 20,9 млн. гривень.
    З питань земельних правовідносин судами задоволено 48 позовів на суму 45,5 млн. гривень. На розгляді в судах перебувають 64 позови на суму 186 млн. гривень.
    Заходами реагування представницького характеру здійснюється активна протидія спробам штучного використання процедури створення фермерського господарства як спрощеного, пільгового порядку одержання іншими приватними суб’єктами в користування земель державної чи комунальної власності поза передбаченим законом проведенням земельних торгів.
    Так, підготовлено низку позовів про визнання недійсними наказів Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області про надання на неконкурентних засадах начебто для створення фермерських господарств декількох десятків земельних ділянок площею понад 2,5 тис. га вартістю більше 70 млн. грн., та укладених договорів оренди цих земель.
    У сфері охорони навколишнього природного середовища зареєстровано 8 кримінальних проваджень, на розгляді судів перебувають позови з вимогами на суму 235 тис. грн., розглянуто та задоволено 7 позовів на суму 196 тис. гривень.
    Органами прокуратури області вжито заходів, спрямованих на своєчасне і реальне виконання судових рішень, постановлених за позовами прокурорів.
    Позитивних результатів роботи досягнуто з питань виконання судових рішень у сфері земельних відносин, яких виконано на суму понад 25,8 млн. грн., реально повернуто майже 1700 га земель.
    
    За результатами ознайомлення із матеріалами виконавчих проваджень прокурорами, в порядку ст. 82 Закону України “Про виконавче провадження”, задоволено 53 скарги на неправомірні рішення, дії та бездіяльність державних виконавців, розпочато 5 кримінальних проваджень.
    Принципово вживались заходи з оскарження судових рішень. Зокрема, органами прокуратури області ініційовано перегляд в апеляційному та касаційному порядку 28 рішень судів, задоволено 19 апеляційних та 5 касаційних скарг.
    Апаратом прокуратури області до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України спрямовано 2 скарги для вирішення питання про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності у зв’язку з допущеними порушеннями норм процесуального законодавства при прийнятті рішень.
 
VII. Стан роботи щодо захисту прав і свобод дітей
    Упродовж І півріччя 2016 року органами внутрішніх справ стосовно неповнолітніх розпочато 142 кримінальних провадження, закінчено досудове  слідство у 88 провадженнях. До суду з обвинувальними актами направлено  79 кримінальних проваджень, закрито – 9.
    Реагуючи на факти порушення в діяльності органів державної профілактики щодо попередження злочинності в молодіжному середовищі, вчинення підлітками рецидивних злочинів, прокурорами внесено 31 вказівку, до відповідальності притягнуто 6 посадових осіб.
    Завдяки вжитим заходам рівень злочинності  серед підлітків у порівнянні  з минулим  роком знизився на 15,1% (98 проти 115).
    Вживалися дієві заходи щодо захисту прав і свобод дітей засобами представницького характеру, у тому числі інтересів держави в сфері охорони дитинства.
    Прокурорами заявлено 30 позовів на суму 19,3 млн. грн., з яких 13 позовів на суму 15 млн. грн. уже розглянуто та задоволено судом. У добровільному порядку відшкодовано 68 тис. гривень.
    За результатами вивчення стану законності у сфері охорони дитинства розпочато 17 кримінальних проваджень, зокрема й щодо  порушень при використанні бюджетних коштів.
    Прокурорами до суду направлено 6 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією. За результатами їх розгляду керівників загальноосвітніх та професійних навчальних закладів притягнуто до відповідальності за неповідомлення про реальний конфлікт інтересів.
    Звернуто особливу увагу на додержання вимог законодавства про забезпечення житлом дітей соціально незахищеної категорії. Судами задоволено 8 позовів на захист житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із вартістю позовних вимог понад 300 тис. гривень.
    Встановлено низку порушень при використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності та надані у користування професійно-технічним навчальним закладам.
    З метою захисту інтересів держави органами прокуратури області заявлено 3 позови про визнання таких договорів недійсними та звільнення земельних ділянок загальною площею 417 га, вартістю 18,8 млн. грн. За результатами судового розгляду позови задоволено в повному обсязі.
 
VIII. Розгляд звернень громадян
    За шість місяців 2016 року зменшилась кількість звернень, які надійшли до органів прокуратури області.
    За цей період вирішено 2021 звернення громадян та юридичних осіб, що на 12,7% менше ніж за аналогічний період минулого року. Задоволено 55 звернень (що складає 3% від вирішених).
    Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування.
    З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства вирішено 105 звернень або 5%.
    Відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора України 48,6% звернень спрямовано до органів державної влади, контролю та інших установ для вирішення в межах їх повноважень.
    Органами прокуратури області переорієнтовано проведення особистого прийому громадян. Вказана робота здійснюється на засадах відкритості та доступності.
    Виїзди в населені пункти працівниками місцевих прокуратур для проведення особистого прийому здійснюються з урахуванням стану законності, про їх проведення наперед оголошувалось по радіомовленню, через друковані засоби масової інформації. Запровадження цієї практики роботи з особистого прийому громадян  дало позитивні результати і є одним із чинників, які зумовили своєчасне реагування на порушення прав громадян та інтересів держави.
    В цілому на особистому прийомі прийнято 1274 громадянина, з них керівниками органів прокуратури – 117.
    Окрім того, упродовж першого півріччя органами прокуратури області розглянуто 43 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».
 
IХ. Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
    З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено 1223 виступи.
    Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захисту економічних інтересів держави, соціально вразливих категорій населення, реальних результатів прокурорсько-слідчої діяльності.
    Керівництвом прокуратури області проведено брифінги  з актуальних питань діяльності новостворених місцевих прокуратур, протидії корупції, результатів роботи з виконання функції представництва.
    Діють офіційні сторінки у соціальних мережах Facebook,  Twitter, YouTube.
    Оновлено персональний склад Консультативної ради при прокуратурі Хмельницької області.
    З метою конструктивної співпраці з громадськістю, організовано зустрічі з представниками громадських організацій та активістами.
 
Прокуратура Хмельницької області

кількість переглядів: 3235