Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.05.2016

Судом вищої інстанції остаточно підтримано позицію прокуратури щодо повернення державі протиправно орендованих 45 га земель на Теофіпольщині

    Верховним Судом України 11.05.2016 задоволено заяву Генеральної прокуратури України, подану за клопотанням прокуратури Хмельницької області, про перегляд судових рішень у справі за позовом  прокурора Теофіпольського району в інтересах держави до районної державної адміністрації та фізичної особи про скасування розпорядження та визнання недійсним договору оренди землі.
    Йдеться про земельну ділянку площею понад 45 га на території Ординецької сільської ради, передану всупереч законодавству наприкінці 2010 року в користування відповідачеві для створення фермерського господарства.
    Спірний договір оренди було укладено без проведення обов’язкової нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Згідно з цією угодою щорічна орендна плата за використання майже півсотні гектарів землі становила лише 584 гривні. Натомість, за умови проведення нормативної грошової оцінки, сума орендної плати на сьогодні мала би складати близько 50 тисяч гривень, які повинні надходити до місцевого бюджету.
    Після тривалих судових слухань Верховним Судом України скасовано рішення судів попередніх інстанцій, якими було відмовлено прокуратурі в задоволенні позову про визнання недійсним договору оренди. Також постановлено нове рішення, яким позовні вимоги  прокурора Теофіпольського району задоволено.
    Таким чином 45 га сільськогосподарських земель підлягають поверненню державі.
 
Додатково: з метою наповнення місцевих бюджетів коштами, в тому числі з орендної плати за землю, та встановлення справедливої плати за використання земель упродовж 2016 року прокурорами Хмельниччини пред’явлено більше десятка аналогічних позовів.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1994