Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.01.2016

Ювенальні прокурори Хмельниччини торік поновили права 540 дітей

    Увага ювенальних прокурорів Хмельницької області у минулому році була зосереджена на захисті прав і свобод дітей усіма передбаченими законом засобами.
    В інтересах неповнолітніх прокурорами заявлено до суду позови на загальну суму понад 1,6 млн. гривень. Переважна частина цієї суми стосувалася стягнення соціальних допомог, визнання права власності дітей на майно, виплати коштів за проходження виробничої практики та інше. Позовні вимоги на 1,2 млн. гривень судами уже розглянуто й задоволено, у добровільному порядку відшкодовано більше 400 тис. гривень.
    Завдяки принциповій позиції прокурорів поновлено права більше 540 маленьких мешканців нашої області, в тому числі соціально незахищеної категорії. Так, лише після реагування прокуратури 10 таких дітей поставлено на квартирний облік. За прокурорського втручання Волочиському аграрно-промисловому ліцею, де навчаються й діти-пільговики, у постійне користування повернуто земельну ділянку вартістю 2,7 млн. гривень.
    За позовами прокурорів на загальну суму близько півмільйона гривень визнано недійсними договори оренди приміщення закладів освіти та виселення приватних підприємців, які використовували їх для цілей, не пов’язаних із навчальним процесом.
    Наприклад, суди усіх інстанцій підтримали позицію органів прокуратури Хмельниччини про визнання недійсним договору оренди 265 кв. м приміщення Вищого професійного училища в обласному центрі. З’ясувалось, що в незаконно орендованому приміщенні цього закладу, де навчається майже 450 учнів, бізнесмен розмістив цех з виробництва і ремонту меблів.
    Крім того, одним із пріоритетів для ювенальних прокурорів є недопущення порушень прав дітей, які вступили у конфлікт із законом.
    Торік за процесуального керівництва прокурорів закінчено досудове слідство у 197 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх. Із них до суду з обвинувальними актами направлено 145 проваджень, у тому числі й 17 з угодами про примирення та визнання винуватості.
    Найбільше кримінальних правопорушень, вчинених дітьми, зафіксовано в містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Славута, Старокостянтинів, а також у Городоцькому, Дунаєвецькому, Ізяславському та Теофіпольському районах. Переважно - це злочини проти власності.
    Не обійшлось і без порушень законодавства під час розслідування кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх. Прокуратура відреагувала на такі факти. В результаті, троє слідчих притягнуто до відповідальності. А за недостатню роботу з попередження підліткової злочинності 24 посадовців органів державної профілактики за реагування прокурорів теж притягнуто до відповідальності.
    На таку ж активну роботу в інтересах підлітків, котрі потребують захисту, ювенальні прокурори націлені і в поточному році.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2045