Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.01.2016

Прокурор Хмельницької області проінформував про результати протидії корупції правоохоронних органів у 2015 році

    Олег Синишин повідомив громадськість, що упродовж минулого року на Хмельниччині до кримінальної та адміністративної відповідальності притягнуто 119 корупціонерів.
    Він зазначив, що завдяки скоординованим прокуратурою області заходам, спрямованим на ефективне застосування антикорупційного законодавства, в регіоні виявлено, розслідувано та скеровано до суду обвинувальні акти у 49 корупційних кримінальних провадженнях стосовно 56 осіб. Ще у 8 провадженнях особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, пов’язаних із корупцією.
    Переважно такі кримінальні правопорушення викривались у сферах земельних відносин, бюджетній, освіти, охорони здоров’я. Половина з них - за фактами одержання неправомірної вигоди. Найбільша сума задокументованого вимагання хабара становила 14 тис. доларів США за сприяння у передачі в оренду земельної ділянки начальником одного з відділів Держземагентства в області.
    «Державними обвинувачами в суді уже доведено вину 38 осіб у вчиненні корупційних кримінальних правопорушень, а з них за вироками судів до реальної міри покарання засуджено чотирьох корупціонерів – трьох правоохоронців та сільського голову», - констатував прокурор області.
    Він додав, що з-понад 890 тисяч гривень збитків, завданих корупційними злочинами, вже відшкодовано близько 200 тисяч гривень. На решту суми, з метою забезпечення відшкодування коштів, прокурорами пред’явлено позови та накладено арешт на майно корупціонерів на більш як 1 мільйон гривень.
    Як зазначив Олег Синишин, упродовж минулого року тривала активна протидія корупції й адміністративно-правовими засобами. За результатами розглядів протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, судами до відповідальності притягнуто 81 особу. Серед них державні службовці, депутати місцевих рад, посадовці органів місцевого самоврядування та юридичних осіб публічного права, правоохоронці. «Левову» частку відповідних протоколів (74) спрямовано до суду органами прокуратури.
    Викрито й факти вчинення адміністративних правопорушень серед високопосадовців. Зокрема, за вчинення пов’язаних з корупцією правопорушень голову Красилівської районної ради та керівників Деражнянської і Чемеровецької райдержадміністрацій притягнуто до відповідальності у виді штрафу. Їх усіх звільнено з посад.
    Із метою встановлення причин та умов, які сприяли допущенню порушень антикорупційного законодавства, прокурори внесли півсотні подань в органи влади та місцевого самоврядування.
    Резюмуючи зроблене, Олег Синишин зауважив, що подальшу роботу з протидії корупції правоохоронні органи спрямовуватимуть також і на викриття правопорушень у фінансово-кредитній, банківській системах, у сфері приватизації та охорони довкілля.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2182