Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.10.2015

За неіснуючими документами на Білогірщині з державної власності вибули сільгоспземлі вартістю 1,9 млн грн

За результатами судового розгляду низки позовів прокуратури Білогірського району уже реально повернуто у власність держави 10 із 36 гектарів земель сільськогосподарського призначення, які незаконно були передані у власність місцевим громадянам. Про це повідомив прокурор району Едуард Лотоцький.
Встановлено, що упродовж 2013 року службові особи райдержадміністрації, на підставі неіснуючих розпоряджень з додатками до них про надання дозволу на виготовлення та затвердження проектів землеустрою, передали 18 громадянам земельні ділянки по 2 га кожному на території однієї сільради. В основному, власниками земель, призначених для ведення особистого селянського господарства, стали члени декількох сімей.
Як з’ясувалось, повноваження із надання у власність земель такої категорії, якими раніше були наділені РДА, ще з 1 січня 2013 року належали до компетенції виключно головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.
Отож,  внаслідок вказаних протиправних дій держава втратила 36 га земель сільськогосподарського призначення вартістю близько 1,9 млн гривень.
З метою їх повернення законному власнику – державі, прокуратурою району до суду пред’явлено 18 позовів про визнання недійсними свідоцтв про право власності та скасування рішень про державну реєстрацію земельних ділянок. Наразі 12 позовів уже задоволено, решта перебуває на розгляді, державі реально повернуто третину спірних земель.
Крім того, за процесуального керівництва прокуратури району райвідділом міліції розслідується кримінальне провадження за ч.1 ст. 366 КК України за фактом службового підроблення службовими особами РДА та відділу Держгеокадастру у районі офіційних документів, на підставі яких зазначені землі вибули з державної власності.
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2347