Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.09.2015

На Хмельниччині організована група осіб, серед яких підліток, підозрюється в шахрайстві з використанням послуг дистанційних Інтернет-банкінгів

    За процесуального керівництва прокуратури Хмельницької області слідчим управлінням УМВСУ в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.4 ст.190 КК України - "заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, в складі організованої групи".
    Встановлено, що четверо жителів Хмельницького, один із яких неповнолітній, у листопаді минулого року зорганізувались у стійке злочинне об’єднання для шахрайського заволодіння коштами громадян. Організатором групи став раніше неодноразово судимий за корисливі злочини.
    Діяли шахраї за заздалегідь розробленою схемою. Спочатку підшуковували продавців майна через оголошення у мережі Інтернет та газетах. Далі, представляючись імовірним покупцем, випитували у продавця реквізити банківської картки нібито для перерахунку грошей за товар. Потім передавали отриману інформацію організатору злочинної групи, який по телефону представлявся як працівник банку і випитував у потерпілих додаткові відомості про їх банківські картки. Маючи усі необхідні дані, аферист, маніпулюючи діями довірливих «клієнтів» біля терміналів або ж із використанням мобільних додатків для онлайн-банкінгів, перераховував гроші з їх рахунків на картки своїх співучасників, а ті одразу знімали у банкоматі готівку.
    В такий злочинний спосіб, у грудні минулого року та протягом січня-березня поточного, шахраї ввели в оману 18 продавців побутової техніки та домашніх тварин. Загальна сума завданої їм шкоди склала понад 70 тисяч гривень.
    На даний час усім чотирьом зловмисникам повідомлено про підозру у вчиненні вказаних кримінальних правопорушеннях. Організатор утримується під вартою, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу іншим трьом учасникам організованої групи.
 
Довідково: санкція ч.4 ст.190 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2454